Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prezidentka udeľovala vyznamenania: Dostala ho Vlhová či Polák! FOTO Pozrite sa na tú parádu, Čaputová len tak žiarila

Peter Bebjak, režisér

Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu

Peter Bebjak sa narodil 1. septembra 1970 v Partizánskom. Už počas štúdií na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Partizánskom hrával v školskom divadelnom krúžku, spieval v spevokole. Neskôr založil s kamarátmi folklórny súbor, v ktorom tancoval.

Po skončení strednej školy sa hlásil na réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Odbor však neotvorili, tak svoju prihlášku poslal na herectvo. Rok pôsobil v Krajskom bábkovom divadle v Banskej Bystrici, od roku 1989 bol študentom bábkoherectva. V druhom ročníku dostal ponuku prestúpiť na herectvo.

Po skončení herectva sa opäť prihlásil na odbor filmová a televízna réžia. Jeho štúdium ukončil úspešne v roku 1999.

V roku 2001 založil s producentom Rastislavom Šestákom producentskú spoločnosť, v ktorej vznikli všetky jeho celovečerné filmy a mnohé televízne projekty. Jeho prvou významnou réžiou bol dokumentárny seriál Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2005-2006). Medzi úspešné televízne projekty patrili aj seriály Mesto tieňov I., II. (2007-2008), Odsúdené (2009-2010), Za sklom (2016-2019).  

Pre českú televíziu režíroval seriál Kriminálka Anděl (2008) a trojdielnu kriminálnu minisériu Spravedlnost (2017), za ktorú získal ocenenie Český lev i prémiu Únie slovenských televíznych tvorcov. Cenou Českého leva boli odmenené aj jeho seriály Spravodlivosť (2017) a Herec (2020).

Vo filmovej tvorbe debutoval snímkou Marhuľový ostrov (2011), ktorá si odniesla cenu Grand Prix na filmovom festivale vo francúzskom Rouven. Jeho film Čiara (2017) zaznamenal úspech v slovenských kinách, na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získal cenu za najlepšiu réžiu, ceny si odniesol aj z Belgicka a Francúzska.

Peter Bebjak pôsobí popri réžii tiež ako divadelný a filmový herec. Zahral si napríklad vo filme Učiteľka (2016).

Viac o téme: Zuzana ČaputováŠtátne vyznamenania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu