Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šutaj Eštok potvrdil reorganizáciu NAKA: Garantuje prešetrovanie závažných činov

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) potvrdil zámer reorganizácie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). V súčasnosti podľa neho prebieha pracovná debata o možných zmenách, pričom existuje viacero možností. Garantoval, že všetky závažné kriminálne činy sa budú prešetrovať, či už na NAKA alebo inom útvare. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

"Ani jedno trestné stíhanie, ani jedna živá vec, ktorú dnes NAKA rieši, nebude zametená pod koberec a všetko sa prešetrí. A aj do budúcnosti sa budú prešetrovať najzávažnejšie kriminálne činy a bude tu úzko špecializovaný útvar, ktorý bude riešiť túto najzávažnejšiu trestnú činnosť," vyhlásil.

archívne video

Erik Tomáš o 13.dôchodku v roku 2024 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Z NAKA je podľa ministra dnes "obrovský moloch" s takmer 700 zamestnancami, pričom začínala s 200 pracovníkmi. "Sedemsto policajtov je dnes na NAKA a my máme reálne problémy, aby sme na obvodných oddeleniach postavili hliadku," zdôvodnil potrebu zmien. Ďalším dôvodom reorganizácie je plánované zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

V prípade nevyplatenia časti mzdy Mašinovi išlo o technický problém

V prípade nevyplatenia časti mzdy vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefanovi Mašinovi išlo o technický problém. Vyplýva to z vyjadrenia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). "Všetko bude v zmysle zákona urobené tak, ako má byť," avizoval minister.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Advokát Peter Kubina v utorok (9. 1.) poukázal na platobný rozkaz, ktorým Okresný súd Banská Bystrica uložil Ministerstvu vnútra SR doplatiť Mašinovi služobný príjem (mzdu) za druhú polovicu novembra 2023, počas ktorej na základe neodkladného opatrenia súdu riadne vykonával svoju prácu spolu s úrokom z omeškania 9,50 percenta ročne.

Minister vnútra Šutaj Eštok najskôr po nástupe do funkcie rozhodol v prípade Mašina o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Mašin má aj status chráneného oznamovateľa. Bratislavský mestský súd však vydal na jeseň 2023 neodkladné opatrenie, podľa ktorého môže Mašin ďalej pôsobiť vo svojej funkcii. Šutaj Eštok avizoval voči neodkladnému opatreniu podanie odvolania.

Súd nariadil platobný rozkaz, ktorým musí ministerstvo vyplatiť Mašinovi mzdu

Súd vydal platobný rozkaz, ktorým prikázal Ministerstvu vnútra (MV) SR doplatiť vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefanovi Mašinovi mzdu za december 2023 spolu s úrokom z omeškania a náhradou trov konania. Upozornil na to jeho advokát Peter Kubina s tým, že problém pretrváva už druhý mesiac. Ministerstvo v reakcii uviedlo, že menovaným policajtom bude doplatený služobný plat spolu s platom za november 18. januára.

"V konaní sú ešte dva ďalšie návrhy na vydanie platobných rozkazov vo vzťahu k decembrovej mzde Milana Sabotu a Branislava Dunčka. Stále dúfam, že niekto na ministerstve vnútra pohľadá a nájde stratený rozum a nedopracujeme sa až k exekúcii," uviedol Kubina na sociálnej sieti. 

"Išlo o technické problémy v rámci existujúceho informačného systému, pričom muselo byť zohľadňované opatrenie dočasného pozbavenia výkonu štátnej služby, keď dochádza ku kráteniu služobného platu v zmysle platnej legislatívy," uviedol rezort v reakcii.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) minulý týždeň uviedol, že v prípade nevyplatenia časti mzdy Mašinovi išlo o technický problém. Vyšetrovateľ patrí medzi policajtov, ktorí boli po nástupe ministra do funkcie dočasne pozbavení výkonu štátnej služby. Na základe opatrenia súdu sa vrátil do práce.

Viac o téme: NAKAMatúš Šutaj EštokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu