Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taraba o nečakanom kroku SNS v prezidentských voľbách: Vlastný kandidát SNS, Pellegrini podporu odmieta

SNS Zobraziť galériu (3)
SNS (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - SNS uvažuje o vlastnom kandidátovi na prezidenta. Vyplýva to zo stanoviska SNS. Strana tvrdí, že šéf parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) odmietol podporu od SNS ako prípadný kandidát.

"SNS je pripravená podporiť Roberta Fica, ten však odmieta kandidovať. Peter Pellegrini zase odmietol koaličnú podporu od SNS. Je prirodzené, že uvažujeme o svojom kandidátovi, keďže čas sa kráti," uviedla strana vo svojom vyjadrení.

Taraba o nečakanom kroku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) k otázke prezidentského kandidáta uviedol, že SNS má "väčšie zdieľanie elektrorátu" so Smerom-SD, a preto je pre SNS ľahšie odporučiť voličom ako kandidáta Roberta Fica. Povedal to vo štvrtok v rozhovore pre topky.sk s tým, že odporúčanie Pellegriniho by volič SNS nevedel "úplne" pochopiť. "Z tohto pohľadu to potom skôr vychádza, že SNS musí niekoho postaviť," dodal Taraba. Ako najpravdepodobnejšiu voľbu na kandidáta v rámci SNS vidí jej šéfa Andreja Danka.

Taraba o nečakanom kroku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro RTVS)

Danko pred pár dňami avizoval, že SNS by mala o svojom postupe rozhodnúť na sneme, ktorý by mohol byť medzi vianočnými sviatkami. Časť SNS hovorí podľa Danka o podpore Štefana Harabina ako prezidentského kandidáta a časť o tom, že je Dankovou povinnosťou kandidovať v záujme zachovania zjednocovania národných strán.

Pellegrini zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na funkciu prezidenta. Zámer kandidovať ohlásili diplomati a exministri zahraničných vecí Ivan Korčok a Ján Kubiš a zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková. Prezidentka Zuzana Čaputová sa o funkciu nebude opätovne uchádzať. Prezidentské voľby budú v roku 2024. Ich termín má vyhlásiť predseda parlamentu v januári.

VIDEOROZHOVOR Taraba: Špeciálna prokuratúra je hanbou slovenskej justície (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: Prezidentský kandidátSNSPeter PellegriniPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu