Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec roka sa blíži: Najnovšie informácie o DÔCHODKOCH, pripravte sa na zmeny, takto to bude po prvom januári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Posledných dvanásť mesiacov prešlo ako voda, a tak je na čase pouvažovať o tom, ako to bude pred koncom roka a po začiatku toho nového z hľadiska ekonomiky a financií. Konkrétne sa totiž budeme zaoberať problematikou dôchodkov, ktoré aj s príchodom novej vlády prešli zmenami.

archívne video

Erik Tomáš o tom, aké sú možnosti úpravy rodičovského dôchodku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pre dôchodcov ide totiž takto krátko pred Vianocami o dobré správy. Od 1. januára totiž Sociálna poisťovňa (SP) zvýši vyplácané dôchodky automaticky o 3,6 %. Zvýšené dôchodky dostane viac ako 1,4 milióna poberateľov. Tieto skutočnosti potvrdil hovorca SP Martin Kontúr.

Koniec roka sa blíži:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Mierna a pre dôchodcov pozitívna zmena pri termíne po novom roku

O valorizáciu dôchodkových dávok nemusia poberatelia žiadať. "O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2024 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2024 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2024," uviedol Kontúr. O 3,6 % zvýši SP všetky druhy dôchodkových dávok.

Je tu však aj skvelá správa pre samotných penzistov. Ide totiž o obdobie bezprostredne po novom roku a prvom januári. "Poberateľom, ktorí majú termín výplaty v sobotu 6. januára 2024, vyplatíme dôchodok v hotovosti na pošte o deň skôr, teda v piatok 5. januára 2024,“ povedal pre verejnoprávnu RTVS Kontúr.

Koniec roka sa blíži:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, Getty Images)

Percento každoročnej valorizácie dôchodkov sa odvíja od porovnania medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti seniorov za prvých deväť mesiacov a na rok 2024 aj za prvý polrok roka 2023. Za prvých deväť mesiacov roka 2023 je percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti seniorov na úrovni 12,5 %. Tzv. dôchodcovská inflácia za prvý polrok roka 2023 bola vo výške 14,5 %.

Koniec roka sa blíži:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

V dobrých správach sa pokračuje aj pred Vianocami

Pozitívne pre penzistov to vyzerá ešte aj počas tohto roka tesne pred sviatkami. Ide totiž o to, že najneskôr 20. decembra 2023 dostanú 300 eur aj dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dôchodok v uplynulom období, teda v decembri 2023 a ešte si nezabezpečili pravidelnú mesačnú výplatu dôchodku.

Báť sa však nemusia ani poberatelia, ktorým Sociálna poisťovňa poukazuje dôchodok do cudziny, ktorá je štátom Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Švajčiarskou konfederáciou. Takýto mimoriadny príspevok Sociálna poisťovňa vyplatí podľa RTVS v decembri 2023 osobitne, teda nie naraz s dôchodkom za mesiac december 2023.

Aj tieto prostriedky doručí SP ako mimoriadny príspevok najneskôr 20. decembra 2023.

Viac o téme: DôchodokSociálna poisťovňaPenziaNový rokDôchodcovia Výška príspevku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu