Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pracujúci v zahraničí, pozor: Sociálna poisťovňa zrýchli tieto procesy, kľúčové tlačivo už do 24 hodín!

(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa predstavuje významnú novinku: funkcionalitu automatického posudzovania vybraných, teda najpočetnejších typov elektronických žiadostí o vystavenie prenosného dokumentu A1 (PD A1). Tento dokument potrebujú zamestnanci i živnostníci vyslaní pracovať do zahraničia i pracovníci medzinárodnej dopravy.

Prostredníctvom elektronického podania, môžete mať dokument PD A1 vystavený automaticky do 24 hodín. Dokument pri splnení všetkých náležitostí príde do elektronickej schránky žiadateľa bez toho, aby žiadosť fyzicky kontrolovali pracovníci Sociálnej poisťovne. Tí nastúpia až v momente, keď samotná žiadosť nespĺňa všetky náležitosti. V takom prípade sa žiadosť posunie na vybavenie pracovníčkam a pracovníkom Sociálnej poisťovne a tí na vybavenie budú mať štandardnú lehotu rovnako ako pri podaní papierovou formou, informuje Sociálna poisťovňa.

ZMOS spúšťa projekt "123 štart", na podporu mladých rodín (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

K čomu slúži PD A1?

Práca v zahraničí (v krajinách EÚ/Európskeho hospodárskeho priestoru/Švajčiarska/Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska) si pre niektoré kategórie zamestnancov alebo samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) vyžaduje tzv. prenosný dokument A1 (PD A1). Tento dokument určuje, v ktorej krajine bude občan sociálne poistený a kde bude platiť poistné na jednotlivé druhy poistenia podľa legislatívnych pravidiel danej krajiny. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti svojim klientom odporúča požiadať o PD A1 včas ešte pred odchodom za prácou prostredníctvom webového portálu https://eformulare.socpoist.sk.

Ktoré žiadosti sú automaticky posudzované?

Funkcionalita automatického posudzovania sa týka troch najbežnejších typov žiadostí: Žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania zamestnanca na územie iného členského štátu EÚ, Žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania samostatne zárobkovo činnej osoby na územie iného členského štátu EÚ a Žiadosti o určenie uplatniteľnej legislatívy osoby zvyčajne vykonávajúcej činnosť ako zamestnanec dvoch alebo viacerých členských štátoch EÚ avšak výlučne pre skupinu vodičov medzinárodnej prepravy (ďalej len „žiadosť“).

Ako postupovať?

Automatické posudzovanie vyššie uvedených žiadostí sa týka všetkých žiadostí, ktoré sú doručené Sociálnej poisťovni od 11. decembra 2023 prostredníctvom webového portálu Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk. Na podanie žiadosti prostredníctvom webového portálu Sociálnej poisťovne je potrebné mať občiansky preukaz s elektronickým čipom, tzv. elektronickú identifikačnú kartu (eID). Sociálna poisťovňa pritom evidovala v roku 2022 takmer 128 tisíc podaných žiadostí PD A1, z nich 98 % klienti podali papierovou formou. Od novinky si tak sľubuje nielen zjednodušenie procesov pre klientov a vyššiu automatizáciu práce, no tiež zvýšenie podielu elektronicky podaných žiadostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu