Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SDKÚ-DS nechce nikoho odvolávať, ani Harabina

Vladimír Palko
Vladimír Palko

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza o odvolaní ministra spravodlivosti Štefana Harabina, o ktorú sa snaží poslanec Vladimír Palko, je otázna.

SDKÚ-DS jej zvolanie zrejme nepodporí. Podpredseda SDKÚ-DS Milan Hort v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 povedal, že opozícia sa momentálne nechystá nikoho odvolávať. Hort si myslí, že ministri budú postupne odchádzať sami, ako Ivan Valentovič. Odvolávanie Harabina nepodporila v diskusii ani poslankyňa SDKÚ-DS a Harabinova predchodkyňa na čele rezortu Lucia Žitňanská. Po Harabinovi by aj tak prišiel ďalší Mečiarov človek, myslí si.

Palkovým dôvodom na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o ministrovi spravodlivosti ale rozumie. "Je to spôsob, ako rozprávať o problémoch v rezorte," povedala. Harabin sa sám odísť nechystá. V besede potvrdil, že nebude kandidovať na predsedu Najvyššieho súdu SR. "Mnohí by sa potešili," ale on nemieni odchádzať od rozrobenej práce na ministerstve.

Žitňanská poukázala na problémové pôsobenie Hrabina na NS SR, on je presvedčený, že ho viedol lepšie, než funguje v súčasnosti. Harabin je verí, že v justícii začal robiť významné zmeny k lepšiemu. "Sme tu zdedili určité monštrum nefunkčnosti súdnictva," vyhlásil o ôsmich rokoch pôsobenia Dzurindových vlád. Na súdoch bolo 22 000 neskončených vecí, starších ako päť rokov.

Žitňanská oponovala štatistikami z oficiálnej stránky ministerstva. Dokazujú podľa nej, že hoci Harabin zvýšil počet sudcov, súdy vybavili menej vecí. "Nemá výsledky," konštatovala. Harabin sa podľa nej nevenuje kľúčovým problémom, a to je korupcia a rýchlosť konania. Urýchliť konanie podľa nej nedokáže ani novela občianskeho súdneho poriadku, o ktorej bude rokovať parlament.

Sú v nej rozumné veci, ale aj také, ktoré SDKÚ-DS nemôže podporiť. Na urýchlenie konania ale nemá potenciál. Harabin tvrdí, že zvyšuje tiež dôveru ľudí v súdy. Jeho vyhlásenia proti sudcom nie sú vyhrážaním, ale ak nebudú rozhodovať v súlade s európskou judikatúrou, minister im bude zosobňovať pokuty z európskych súdov za ich mylné verdikty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu