Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najvyšší súd opäť odročil dovolacie konanie v korupčnej kauze Gašparoviča a Vičana

Expolicajt Ladislav Vičan a bývalý SIS-kár Peter Gašparovič na Najvyššom súde.
Expolicajt Ladislav Vičan a bývalý SIS-kár Peter Gašparovič na Najvyššom súde. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR opäť nerozhodoval o dovolaní prokurátora v korupčnej kauze bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana. Dôvodom je Vičanova neúčasť z dôvodu hospitalizácie po úraze. Verejné zasadnutie bolo odročené na 14. decembra.

Predseda senátu Juraj Kliment vo štvrtok sprostredkoval vyjadrenie ošetrujúceho lekára z nitrianskej fakultnej nemocnice, ktorý skonštatoval, že Vičana v súčasnosti nie je možné prepustiť z nemocnice. Súd sa obrátil so žiadosťou o stanovisko aj na odbor zdravotnej starostlivosti generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý po preštudovaní dokumentácie potvrdil, že si Vičanov zdravotný stav naďalej vyžaduje hospitalizáciu.

archívne video

Prelomový rozsudok: Najvyšší súd odsúdil bývalého SIS-kára Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poriadková pokuta vo výške 300 eur

Súd zároveň uložil Gašparovičovi poriadkovú pokutu vo výške 300 eur za neospravedlnenú neúčasť na štvrtkovom verejnom zasadnutí. Obhajca Adrián Kucek i náhradný obhajca podali v mene svojho klienta sťažnosť. Okrem decembra boli nariadené aj ďalšie dva termíny verejného zasadnutia na 18. januára 2024 a 1. februára 2024. Gašparovič bude na základe rozhodnutia súdu na najbližšie verejné zasadnutie predvedený políciou.

Najvyšší súd SR dvojicu vlani v marci odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmiernil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku. Prokuratúra podala vlani dovolanie v neprospech odsúdených z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou.

Gašparovič dostal 22-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody, Vičanovi vymeral Najvyšší súd SR 20 mesiacov za mrežami. Obaja si predtým odpykali približne 16 mesiacov vo väzbe. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš.

Viac o téme: KorupciaKauzaNajvyšší súdPeter GašparovičLadislav VičanExpolicajt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu