Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ženie sa na nás snehová APOKALYPSA! Meteorológovia varujú: Na týchto miestach sa pripravte na najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - V pondelok v noci a v utorok (28. 11.) má na väčšine územia stredného a východného Slovenska nasnežiť sedem až 20 centimetrov snehu. Ojedinele sa očakáva aj 20 až 35 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Archívne VIDEO Východ Slovenska je počas veľkonočných sviatkov zasypaný snehom

Východ Slovenska je počas veľkonočných sviatkov zasypaný snehom (Zdroj: Kristián Korem)

Aktualizácia o 20:01

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska treba v utorok (28. 11.) počítať so snežením. Na západe sa zas môže tvoriť poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe. Výstraha druhého stupňa pred snežením platí od polnoci počas celého utorkového dňa v okresoch Snina, Humenné, Bardejov, Košice mesto a Sobrance. Očakáva sa tam výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 centimetrov nového snehu. Výstraha prvého stupňa zas platí v takmer celom Banskobystrickom kraji a okresoch Gelnica, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Ženie sa na nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pozor si treba dať aj na poľadovicu, pre ktorú vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa. Tá platí v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, vo väčšine okresoch Trenčianskeho kraja a tiež v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica. Platí od polnoci do utorkovej 8.00 h. Zároveň pre okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov platí výstraha v utorok od 11.00 h do 18.00 h. Na tvorbu snehových jazykov a závejov SHMÚ upozorňuje v celom Košickom a Prešovskom kraji. Vydal preto výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od utorkovej 3.00 h do 14.00 h. Zároveň od utorkovej 22.00 do stredy platí v takmer celom Košickom kraji a niektorých okresoch Prešovského kraja výstraha druhého stupňa.

"Prvá snehová kalamita nás tak čaká dokonca pár dní predtým, ako sa oficiálne začne zima," podotkol SHMÚ. Výdatné zrážky podľa neho prinesú dve tlakové níže. Priblížil, že jedna z nich sa aktuálne nachádza nad západnou Európou a jej teplý front ovplyvňuje počasie aj na Slovensku. "Nad juhozápad Slovenska sa už dostal teplejší vzduch a zrážky sú tak v nižších polohách miestami vo forme dažďa," uviedol SHMÚ. Výstupy zo všetkých dostupných modelov sa podľa SHMÚ zhodujú na tom, že hoci hranica snehových a dažďových zrážok bude veľmi blízko južnej hranice stredného a východného Slovenska, prevažovať by mali snehové zrážky.

 

Snehová kalamita V noci a zajtra očakávame, že na väčšine územia stredného a východného Slovenska nasneží 7-20 cm,...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, November 27, 2023

Najvyššie úhrny zrážok, väčšinou v podobe snehu, meteorológovia očakávajú na východnom Slovensku, a to najmä v regiónoch Zemplín, Abov a Gemer. "Navyše, hneď po zrážkach očakávame (prechodný) vpád studeného arktického vzduchu do našej oblasti od severozápadu," dodali. V utorok v noci na stredu (29. 11.) a v stredu ráno má byť podľa nich v lokalitách citlivých na severný smer vetra silno veterno. "Čo bude pri teplote pod nulou a snehovej pokrývke ľahko vytvárať snehové jazyky a záveje," podotkli.

Výstrahy druhého stupňa

Meteorológovia v tejto súvislosti už vydali výstrahy prvhého a druhého stupňa pred snežením. Výstrahy prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov platia celý deň pre celý Banskobystrický a Trenčiansky kraj. Výstrahy druhého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov platia pre okresy Rožňava, Gelnica, Košice-okolie, Košice-mesti, Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Humenné, Sobrance a Snina, a to po celý zajtrajší deň, až do stredy do 9. hodiny ráno. 

Ženie sa na nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ženie sa na nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bývate v okresoch, kde sa očakáva snehová kalamita? Pošlite nám fotografie a videá na mailovú adresu tipy@topky.sk. 

Viac o téme: SnehPočasieVýchodné SlovenskoStredné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu