Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slovensko sa rúti ďalšia snehová kalamita: VAROVANIE V piatok však nastane tento nečakaný jav!

Výstup z modelu ICON, hranica medzi snehovými zrážkami a dažďovými bude naozaj tenká
Výstup z modelu ICON, hranica medzi snehovými zrážkami a dažďovými bude naozaj tenká (Zdroj: meteologix.com)

BRATISLAVA – Prvá snehová kalamita, ktorá zasiahla predovšetkým juh a východ Slovenska spôsobila poriadne problémy. Najviac ich vzniklo na cestách a uzatvorený musel byť aj horský priechod Donovaly. Na niektorých miestach hlásili výpadky elektriny a cestári nestíhali odpratávať sneh v takom objeme. Najnovšie predpovede hovoria, že ďalšia snehová kalamita nás čaká už v nasledujúcich dňoch.

Prvá snehová kalamita priniesla rekordné čísla v množstve snehových zrážok a aj keď v priemere spadlo okolo 10 až 15 centimetrov nového snehu, na krajnom východe spadlo aj viac ako 30 centimetrov. Ďalšia snehová kalamita sa môže objaviť už čoskoro. Podľa predpovedí by to malo byť vo štvrtok ráno, informuje imeteo.sk.

Branislav Ondruš na Rade EÚ o jednotnom európskom preukaze ZŤP osôb (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ďalšie sneženie prinesie desiatky centimetrov snehu, no ešte prekvapivejšie počasie má nastať v piatok. Tlaková níž, ktorá sa prehlbuje nad Alpami a prinesie na naše územie sneženie vo štvrtok najmä na juhu a východe Slovenska, kde môže spadnúť až niekoľko centimetrov snehu, prinesie v piatok nečakaný jav.

V piatok sa priamo cez našu oblasť bude presúvať výrazné teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať arktický, severný vzduch od veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, ktorý k nám bude prichádzať z juhu. Jediný fakt na ktorom sa meteorológovia zhodnú je ten, že piatok prinesie výdatné zrážky, ale zatiaľ nie je isté, či to budú zrážky snehové alebo dažďové, ktoré by mohli svojou intenzitou dokonca rozvodniť vodné toky. Táto komplikovaná situácia sa bude týkať nielen Slovenska, ale aj celej Európy. Ani modely sa nevedia zhodnúť kde bude presná hranica medzi zrážkami a pokojne sa môže stať, že kalamita zasiahne iba Považie, Záhorie a sever Slovenska, ale pre zvyšok Slovenska budú hroziť povodne. 

Na niektorých úsekoch ciest sa nachádza zľadovatený sneh

Na niektorých úsekoch ciest sa nachádza zľadovatený sneh. Ide o cesty tretej triedy v obvode Kokava nad Rimavicou a horský priechod Zbojská na ceste I/72. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, na diaľnici D3 mokrý. Na rýchlostnej ceste R3 v úseku Sedliacka Dubová - Široká je miestami kašovitý sneh.

Zjazdné sú tiež cesty prvej, druhej a tretej triedy. Povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. V hornatých častiach Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja sa na cestách vyskytuje vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Viac o téme: ZimaKalamitaPočasieSnehové zrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu