Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNA SPRÁVA Vláda po desaťročiach navrhla zrušiť voľný deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Andrej Galica, Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Prešlo skoro tridsať rokov od kedy sa na Slovensku uplatňuje voľný deň, ktorý je charakteristický svojím názvom - Deň ústavy. Okrem iného sa z neho, z pochopiteľných príčin, tešili aj školáci, ktorým sa o jeden deň predĺžili letné prázdniny. Teraz, keď prešlo takmer jubilejných tridsať rokov to vyzerá tak, že tento sviatok to má veľmi výrazne nahnuté. Aspoň to vyplýva z posledného návrhu na rokovaní vlády. Slovensko má pritom najviac sviatkov z okolitých krajín EÚ.

archívne video

Vyjadrenie Matúša Šutaja Eštoka pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko možno príde o jeden zo sviatkov, vyplýva z návrhu o verejných financiách

Návrh o štátnych sviatkoch obsahuje doložka návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Vláda si od zrušenia sviatku a zníženia výsledného počtu sviatkov na Slovensku sľubuje vyššiu produktivitu. Minimálne z ekonomického hľadiska. Aspoň tak to vyplýva zo znenia návrhu.

MIMORIADNA SPRÁVA Vláda po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: vlada.gov.sk)

Slovensko má najviac štátnych sviatkov

"Slovensko má najväčší počet dní pracovného pokoja v rámci Európskej únie. Na Slovensku je 15 dní pracovného pokoja okrem tých, ktoré pravidelne spadajú na nedeľu," píše sa v návrhu, pričom sa argumentuje aj okolitými štátmi, ktoré ich majú 14 či menej.

Deň Ústavy Slovenskej republiky je pritom štátny sviatok, ktorý je od roku 1994 každoročne oslavovaný 1. septembra. V tento deň sa pripomína prijatie Ústavy Slovenskej republiky Slovenskou národnou radou (SNR), ku ktorému došlo 1. septembra 1992. Okrem iného sa v spomínaný deň uplatňuje aj pracovný pokoj.

Od návrhu si sľubujú ekonomickú prosperitu a aj ovplyvnenie demografickej krivky

Slovensko podľa návrhu čelí zlému demografickému vývoju a každoročne dochádza k poklesu počtu ľudí v práceschopnom veku. "Preto sa navrhuje znížiť počet sviatkov na úroveň okolitých krajín. Návrh predpokladá zrušenie 1.9. ako štátneho sviatku," argumentuje vláda svoj krok.

Chýbal by vám tento deň voľna navyše?

Viac o téme: VládaVoľnoSviatokDeň ústavyPrvý september
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu