Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dôchodcovia dostanú tento rok ešte mimoriadny príspevok 300 eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Všetci dôchodcovia dostanú tento rok okrem 13. dôchodku v doterajšej výške ešte jeden mimoriadny príspevok, a to vo výške 300 eur. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili vládny návrh novely zákona o 13. dôchodku, o ktorom rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Za návrh hlasovalo 96 zo 137 prítomných zákonodarcov. Proti boli šiesti, 33 sa hlasovania zdržali a 2 nehlasovali. Mimoriadny príspevok, ktorý bude vyplatený v priebehu decembra, mal byť podľa pôvodne predloženého návrhu v sume 150 eur. Poslanci však schválili pozmeňujúci návrh sociálneho výboru na jeho zvýšenie na dvojnásobok. Opatrenie by malo vyjsť rozpočet na približne 440 miliónov eur.

Archívne video

Erik Tomáš o jednorazovom príspevku pre dôchodcov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Parlament pri záverečnom hlasovaní nesúhlasil s dvoma opozičnými pozmeňujúcimi návrhmi. Igor Matovič (hnutie Slovensko) navrhoval vyplatiť mimoriadny príspevok vypočítaný ako rozdiel medzi sumou 640 eur a 13. dôchodkom vyplateným každému poberateľovi už v novembri. Skupina poslancov KDH zase navrhovala uplatniť adresnosť aj na mimoriadny príspevok tak, ako je to pri doterajšom nastavení 13. dôchodku.

Dôchodcovia dostanú tento rok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasná výška 13. dôchodku, odstupňovaná od 50 do 300 eur podľa príjmu dôchodcu, je podľa ministerstva práce neprimeraná a aktuálne je v legislatívnom procese návrh novej právnej úpravy. Cieľom je, aby sa jeho suma od roku 2024 odvíjala od výšky priemerného dôchodku. Túto zmenu však nie je možné technicky zrealizovať v tomto roku, kompenzovať sa to má práve jednorazovým dodatočným príspevkom. Novela bude účinná dňom jej vyhlásenia.

Viac o téme: PríspevokMimoriadnyDôchodcovia 300 eur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu