Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Parlament rozhodol o osude Ľuboša Blahu: Dostal po kontroverznom videu stopku ako podpredseda NR SR?

Blahu chcú odvolávať z funkcie. Zobraziť galériu (7)
Blahu chcú odvolávať z funkcie. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha sa stal len tento mesiac podpredsedom parlamentu, čo ho posunulo do novej kancelárie. Zdá sa však, že prakticky okamžite po svojom zvolení spôsobil v radoch opozície hotovú búrku a tá iniciuje odvolávanie, pričom sa už vopred očakávalo, že túto schôdzu sa ani nepodarí otvoriť. O všetkom sa napokon rozhodlo na utorkové poludnie.

VIDEO Rokovanie parlamentu:

Parlament skúša iniciovať odvolávanie Ľuboša Blahu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 13:18

Podľa SaS Blaha každým dňom dokazuje, že nikdy nebol hodný funkcie podpredsedu parlamentu. "Podpredseda NR SR je ústavná funkcia, ktorá si vyžaduje, aby ju zastupoval slušný, diplomatický a dobre vystupujúci politik. Toto správanie Ľuboš Blaha vo svojej osobe naozaj nemá," skonštatoval predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Parlament rozhodol o osude
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska Martin Dubéci tvrdí, že podpredsedovia parlamentu by obzvlášť mali reprezentovať hodnoty demokracie a slušného dialógu. "V tomto Ľuboš Blaha zlyháva na plnej čiare, za čo má prevziať zodpovednosť a nemal by byť viac funkcionárom parlamentu," napísal na sociálnej sieti.

Predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš považuje za hanbu, že je Blaha podpredsedom NR SR. "Malo sa o tom rokovať, malo sa o tom hlasovať, my by sme, samozrejme, boli za odvolanie Ľuboša Blahu," vyhlásil.

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (7)
Michal Šipoš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 13:02

KDH odmieta, aby bola Národná rada SR (NR SR), ako najvyšší zákonodarný orgán, akokoľvek spájaná s osobou masového vraha. Navyše odstrániť vlajku Európskej únie je podľa nich hrubá neúcta a čistá provokácia zo strany podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu, ktorý nikdy nemal obsadiť túto funkciu. Reagujú kresťanskí demokrati na kroky koalície, ktorá podržala Ľuboša Blahu v kresle podpredsedu NR SR a nedovolila otvoriť schôdzu parlamentu k jeho odvolaniu. KDH pritom nevylúčilo, že bude podobné iniciatívy voči Blahovi začínať opäť v budúcnosti.

KDH si myslí, že Ľuboš Blaha sa nemal nikdy stať podpredsedom parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka by bol zas rád, keby sa "hlúpe a detinské gestá v Národnej rade SR neopakovali".

Parlament rozhodol o osude
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

Aktualizácia 12:29 - poslanci neschválili program schôdze

Program schôdze nebol schválený. Za bolo 69 poslancov, proti 78, zdržal sa 1, nehlasoval 1.

Danko schôdzu hodnotí ako detinskú

Mimoriadne schôdze Národnej rady (NR) SR chce opozícia podľa podpredsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka pre kritiku za pasivitu. KDH navrhlo mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) a Progresívne Slovensko avizovalo ďalšiu schôdzu s cieľom vyjadriť nedôveru ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD).

Andrej Danko
Zobraziť galériu (7)
Andrej Danko  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Danko je presvedčený, že Progresívne Slovensko si v prvej chvíli neuvedomilo, že chce vyslovovať nedôveru ministrovi, ktorý ju zatiaľ vôbec nemá. "Ani nevedeli, že nemôžu odvolávať ministra, keď ešte vláda nemá dôveru, respektíve schválené programové vyhlásenie," tvrdí. Považuje to za úsmevné a detinské, rovnako ako iniciatívu KDH. "To je presne ich myslenie. Namiesto toho, aby sa trochu konsolidovali, pozerali, čo ideme robiť a konštruktívne kritizovali, robia už na začiatku takéto detinské schôdze," vyhlásil predseda SNS.

Pellegrini zvolal schôdzu na poludnie

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini zvoláva  podľa čl. 83 ods. 2 Ústavy SR a § 17 ods. 2 zákona Národnej rady SR č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku NR SR v znení neskorších predpisov na žiadosť poslancov 2. schôdzu NR SR. Schôdza sa koná v utorok 14. novembra o 12.00 h.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Poslanci navrhujú na schôdzi prerokovať bod programu: Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na odvolanie Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 26). Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Viac o téme: OdvolávanieSmer-SDKDHPodpredseda parlamentuĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu