Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Facebook si od ľudí berie čoraz viac a ešte chce za to zaplatiť: Sme ako rukojemníci, búria sa už aj europoslanci!

Slováci sa voči spoplatnenému Facebooku búria. Zobraziť galériu (4)
Slováci sa voči spoplatnenému Facebooku búria. (Zdroj: Meta- Facebook, Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Počas tohto týždňa si určite viacerí všimli, že po otvorení aplikácie Facebook na mobile či na počítači ich privítal nemilý banner. V jeho znení si všetci prečítali, že ide o binárnu voľbu. Buď budete platiť mesačný poplatok (v nemalej výške), alebo budú vaše údaje využívané na účely reklám a tieto reklamy sa vám navyše budú aj zobrazovať v aplikácii, Viacerí ľudia sa okamžite postavili na odpor, no témou to začína byť už aj v samotnom Bruseli. Sú ľudia len rukojemníci nadnárodného konglomerátu?

archívne video

Polícia upozorňuje na nástrahy sociálnych sietí (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Začalo to správou na mobilných telefónoch a počítačoch

Všetko sa to začalo len tento týždeň, kedy viacerí užívatelia po Slovensku hlásili, že im Facebook ponúka binárnu voľbu. Keďže sa už v minulosti rôzne hoaxy na tému spoplatňovania sociálnej siete Facebook objavovali, tak sa mnohí vystrašili a domnievali sa, že ide o podvod. Na ich veľké nešťastie, nejde o podvod, ale o prešpekulovanú stratégiu sociálnej siete Marka Zuckerberga.

Ľudia na sociálnej sieti tak dostali na výber, či chcú sieť využívať aj naďalej zadarmo, ale ich údaje budú poskytované pre tretie strany v záujme reklamy a tieto reklamy budú aj vidieť, alebo sa ich zbavia a ich údaje budú uchované v súkromí, no za poplatok 12,99 € mesačne, čo je na porovnanie oveľa drahšie, než najluxusnejší balík strímovacej služby Netflix. Pri počítači ide o poplatok "len" 9,99 € mesačne.

Facebook si od ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ľudia zareagovali podráždene a s odporom

Na veľké prekvapenie, ľudia nezareagovali na tieto zmeny v dobrom. Niektorí dokonca zvažujú, že účet nadobro zrušia a zvolia iné spôsoby komunikácie na internete.

Facebook si od ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ozval sa europoslanec Bilčík, ktorý hovorí o rukojemníckej dráme

Po týchto zmenách sa už ozval aj europoslanec Vladimír Bilčík. Podľa neho je to niečo neakceptovateľné, aby Meta podmieňovala dodržiavanie európskych pravidiel zavedením poplatkov. 

"Meta robí z používateľov Instagramu a Facebooku rukojemníkov. Buď zaplatia alebo obetujú súkromie. Práva však nie sú na predaj. Je neakceptovateľné, aby táto platforma podmieňovala dodržiavanie európskych pravidiel o ochrane osobných údajov výmenou za peniaze," vyhlásil slovenský europoslanec Vladimír Bilčík. 

Facebook si od ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Meta má v Európe milióny používateľov a využíva svoju dominanciu. Ráta s tým, že väčšina používateľov radšej odklikne súhlas s používaním osobných údajov na cielenie reklamy ako platiť nemalý poplatok 13 eur mesačne. Právo na súkromie tak budú mať len tí, ktorí si to budú môcť dovoliť," zdôraznil Bilčík. 

Tému čoskoro bude riešiť na bruselskej úrovni

Bilčík tak avizoval, že túto tému bude v Bruseli aktívne riešiť. "Určite to bude veľká téma v Európskom parlamente a v ďalších európskych inštitúciách, ktoré majú na veľké online platformy páky. Napriek tomu, že niektorí politickí hráči dnes na Slovensku spochybňujú rolu Európskej únie, je neodškriepiteľným faktom, že Slovensko len ako pevná súčasť silného európskeho celku vie vzdorovať svojvôli technologických gigantov," uzavrel Bilčík. 

Viac o téme: Sociálna sieťPredplatnéFacebook
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu