Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvolávanie Ľuboša Blahu v NR SR nemá žiadny politický význam, tvrdí publicista Juraj Hrabko

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (4)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

BRATISLAVA - Odvolávanie podpredsedu Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD) v parlamente nemá žiadny vecný ani politický význam. V reakcii na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR to v TASR TV povedal publicista Juraj Hrabko.

archívne video

Poslanci KDH podali návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Schôdzu s cieľom odvolať Blahu iniciovala opozícia na čele s poslancami KDH a predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) jej konanie avizoval na utorok 14. novembra. Blahu chcú odvolávať po zverejnení videa, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej nahradil podobizňou kontroverzného revolucionára Che Guevaru. "Pán Blaha už uznal, že ak to chcel urobiť, mal to urobiť inak, ako to urobil," pripomenul Hrabko slová Pellegriniho, podľa ktorého sám podpredseda parlamentu svoj postup nepovažuje za najšťastnejší.

Odvolávanie Ľuboša Blahu v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na druhej strane, odvolanie podpredsedu parlamentu ešte pred hlasovaním o Programovom vyhlásení vlády, je podľa Hrabka úplne nereálne. "Môžu nastať iba dve možnosti. Buď tá schôdza bude a v takom prípade sa dá realisticky očakávať iba jedno riešenie, Ľuboš Blaha ostane podpredsedom parlamentu. Alebo schôdza nebude a bude vymaľované hneď. Inak by sa musel stať nejaký politický zázrak," konštatoval. Za prejav politickej neskúsenosti Hrabko označil vyhlásenie Progresívneho Slovenska o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD).

Odvolávanie Ľuboša Blahu v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Nedá sa v parlamente odvolať člen vlády, ktorej ešte nebola vyslovená dôvera. Treba počkať na to, kým bude vláde a tým pádom aj pánovi ministrovi vyslovená dôvera," poznamenal Hrabko. Založenie nového ministerstva cestovného ruchu a športu podľa Hrabka vyhovuje SNS, lebo spolu s ním bude mať vo vláde viac kresiel, ako by jej prislúchalo podľa výsledkov volieb. Otázkou podľa neho je, či bude najprv vymenovaný kandidát SNS Dušan Keketi za ministra bez kresla a až potom sa bude kreovať nový rezort, alebo bude najskôr vytvorené ministerstvo a minister menovaný až následne. "To, kedy bude nový minister vymenovaný, záleží iba a len od prezidentky," upozornil.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Snaha ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o vytvorenie prechodného obdobia, počas ktorého bude optimalizácia nemocníc pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach, je podľa Hrabka racionálna. "Nečudujem sa, že pristupuje k takémuto kroku, lebo musí začať od podlahy. Musí nájsť dohodu s rôznymi organizáciami," poznamenal. Ministerka však je podľa neho časovo limitovaná ochotou Európskej únie akceptovať takýto postup, inak Slovensku hrozí strana peňazí z plánu obnovy. Zároveň však upozornil, že rezort zdravotníctva je v tejto chvíli jedným z najkomplikovanejších a v konečnom dôsledku bude optimalizácia nemocničnej siete nevyhnutným krokom.

Viac o téme: NRSRĽuboš BlahaOdvolávanieJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu