Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Matovičoviny sú opäť v plnom prúde: Peter Pellegrini, splň tieto podmienky a odídem z parlamentu!

Pellegriniho zákaz začal účinkovať a zasahovať do práce redaktorov v NR SR. Zobraziť galériu (7)
Pellegriniho zákaz začal účinkovať a zasahovať do práce redaktorov v NR SR. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Médiá budú mať v Národnej rade (NR) SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do vstupov iných politikov pre médiá. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Lídrovi hnutia Slovensko (predtým OĽaNO, pozn. red.) sa tento postup nevidí a začína protest z priestorov knižnice, kde šéf NR SR mediálne výstupy nezakázal. Matovič prekvapil verejnosť, ponúka totiž svoj odchod!

Aktualizácia 15:30 - Matovič ponúka svoj odchod z parlamentu výmenou za vyplatenie trinástych dôchodkov

Matovič na brífingu opäť prekvapil verejnosť ďalším zo svojich nápadov. "Peter Pellegrini, prijímam vašu hru. Ak splníte tieto dve podmienky, tak sa vzdám poslaneckého mandátu," povedal Matovič pred kamerami v parlamentnej knižnici, pričom hovoril o vyplatení trinástych dôchodkov, a to ešte pred Vianocami.

Matovič prekvapil verejnosť, sľúbil svoj odchod z parlamentu, ak vláda vyplatí trináste dôchodky do Vianoc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Líder hnutia Slovensko (OĽaNO) týmto dáva verejný prísľub, že odíde z parlamentu, ak k vyplateniu týchto dôchodkov dôjde. Pritom hovorí o "podvode na 1,7 miliónoch voličov".

Igor Matovič
Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 15:01

Igor Matovič v týchto chvíľach rozbieha svoju kritiku voči rozhodnutiu Petra Pellegriniho o výstupoch pre novinárov, a tým poskytuje prvé analýzy jeho rozhodnutia v knižnici NR SR. Tam sa o pár minút má uskutočniť aj brífing samotného lídra hnutia Slovensko (predtým OĽaNO, pozn. red.).

Igor Matovič s novinármi v národnej rade diskutuje o zákaze, ktorý vydal Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 11:52 - NR SR vydala už aj rozhodnutie v predmetnej veci

Matovičoviny sú opäť v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky)

Peter Pellegrini sa vyjadril ku konfliktu Matoviča s Mažgútom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Vzhľadom na to, že pán predseda poslaneckého klubu SLOVENSKO, ZA ĽUDÍ, KÚ Michal Šipoš doposiaľ nebol schopný, a to ani po mojej verejnej výzve, garantovať bezpečnosť a nerušený priebeh živých vstupov redaktorov televízií s poslancami, ktorí sú do týchto živých vstupov televíziou pozvaní ako hostia, museli sme pristúpiť k úprave režimu priebehu živých vstupov v priestoroch NR SR," uviedol predseda parlamentu.

Len knižnica alebo tlačová miestnosť

Pellegrini tiež priblížil, že dokým nedostane oficiálne uistenie od Šipoša, médiá budú môcť nahrávať poslancov len v priestoroch knižnice v parlamente a v tlačovkovej miestnosti. Chce tak predísť ďalším incidentom.

Matovičoviny sú opäť v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Redaktori museli začať improvizovať

Po iniciovaní zákazu vedením parlamentu museli začať televízni a terénni redaktori začať improvizovať a všetky rozhovory aj paralelne vedľa seba vedú v tlačovej miestnosti NR SR, kde je tieto vstupy povolené robiť. Druhou miestnosťou je knižnica, ktorá je však značne priestorovo menšia. 

Matovičoviny sú opäť v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šipoš za klub Slovensko stále nezaručil, že sa incident nezopakuje

"Len čo mi predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš dokáže zagarantovať, že všetci členovia tohto poslaneckého klubu budú dodržiavať základné pravidlá slušnosti, toto obmedzenie bude zrušené," povedal Pellegrini.

K zmene usmernenia došlo po stredajšom (15. 11.) incidente, kedy poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vulgárnym slovným útokom narušil prípravu do živého vstupu poslanca Jána Mažgúta (Smer-SD).

Viac o téme: IncidentMédiáObmedzenieIgor MatovičNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu