Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výhodný nákup len za 69 miliárd! Bill Gates rozširuje svoje impérium: TIETO služby využívajú tisíce ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin/Pool Photo, Activison Blizzard)

BRATISLAVA - Americká softvérová spoločnosť Microsoft v piatok (13. októbra) po dlhom preskúmaní kontrolných úradov dokončila dohodu o prevzatí vývojára hier a vydavateľa interaktívneho zábavného obsahu Activision Blizzard v hodnote 69 miliárd dolárov (takmer 65,6 miliardy eur). Táto zmena sa na Slovensku dotkne desiatok tisíc ľudí.

archívne video

GS Podcast #190 - Šéf PlayStation ide do dôchodku a Microsoft má zákaz kupovať štúdia

Podľa informácií CNBC ide o najväčšiu transakciu Gatesovho Microsoftu za posledných 48 rokov pôsobenia spoločnosti. Tento krok pomôže Microsoftu rozšíriť ich pozíciu na trhu videohier, a tak dokážu lepšie konkurovať aktuálnemu svetovému lídrovi spoločnosti Sony. Toto rozhodnutie sa však nepozdávalo orgánom EÚ, ktoré sa báli straty konkurencieschopnosti iných firiem. Microsoft ich však presvedčil o opaku.

Bill Gates
Zobraziť galériu (3)
Bill Gates  (Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin/Pool Photo)

Transakciu v apríli zablokoval britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA). Ten uviedol, že by americký počítačový gigant mohol získať kontrolu nad vznikajúcim trhom cloudových hier. Úrad však v piatok prevzatie schválil, pretože upravená dohoda podstatne vyriešila jeho skoršie obavy.

Microsoft videl v spoločnosti Activision Blizzard jednoznačnú príležitosť. Ide o spoločnosť, ktorá produkuje populárne videohry, ktorých výroba sa dostáva na úroveň stoviek miliónov dolárov, zásadnou je však ich ziskovosť.

Dohoda medzi Microsoftom a firmou Activision bola najväčšou skúškou globálnej moci CMA v boji proti technologickým gigantom od odchodu Británie z Európskej únie, píše CNBC. Proti bola predtým aj americká Federálna obchodná komisia, ale po tom, ako sa jej dohodu nepodarilo zastaviť, zostala CMA osamotená.

Výhodný nákup len za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Microsoft)

Spojenie oboch firiem je najväčším obchodom v hernom priemysle. Akvizícia upevní silu Microsoftu v hernom priemysle. Do portfólia získa tituly, ako sú Call of Duty, World of Warcraft a Candy Crush. Microsoft sa vďaka transakcii stáva treťou najväčšou hernou firmou na svete podľa výšky tržieb za spoločnosťami Tencent a Sony.

Viac o téme: MicrosoftBill GatesVideohryActivision Blizzard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu