Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mestá na východe Slovenska evidujú viaceré škody po zemetrasení

(Zdroj: FB/Peter Havran)

PREŠOV - Mestá na východe Slovenska evidujú viaceré škody po pondelkovom (9. 10.) zemetrasení. Zväčša ide o praskliny na stenách a stropoch, ktoré však nemajú vplyv na prevádzku škôl či iných objektov.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"V Základnej škole (ZŠ) Hrnčiarska je škoda vyčíslená na 2500 eur. Ide o praskliny na stenách a stropoch či oddelenie omietky v triedach a chodbách. V ZŠ Mlynská bola škoda vyčíslená na 3200 eur. Popraskané sú steny v pavilóne G. Veľká prasklina, ktorá sa tiahne pozdĺž všetkých sociálnych zariadení po stenách a na prekladoch nad oknami, taktiež sú popraskané steny v pavilónoch F, N a C," uviedol pre TASR hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

Najväčšie škody eviduje humenská samospráva v materskej škole

 V ZŠ Konštantínova evidujú tiež praskliny stien a stropov v triedach a na chodbách. Škoda bola vyčíslená na 3750 eur. V materskej škole evidujú škody vo výške 3000 eur, ide o rôzne praskliny v murive a na stropoch. "Škody na majetku mesta neboli takého charakteru, aby neumožnili normálnu prevádzku škôl a ostatných mestských objektov. Statik bol na požiadanie preveriť komín v areáli MŠ na ulici A. Hlinku. Objekt nebol porušený," priblížil Novák.

Najväčšie škody po zemetrasení v rámci mestských budov eviduje humenská samospráva v MŠ Mierová. Ide o praskliny výrazného charakteru. Ďalej v centre voľného času, kde je poškodený strop a praskliny v stenách a budove mestského úradu, kde na troch poschodiach sú praskliny v stenách. "Základné školy avizovali len opadanú omietku, praskliny v stenách nie sú závažného charakteru," uviedol pre TASR Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Mesto Bardejov neeviduje žiadne výraznejšie škody

Mestu Prešov boli hlásené praskliny na stenách v pivničných priestoroch niektorých bytových domov na Levočskej ulici. "Statik na mieste vykonal monitoring týchto priestorov a vylúčil bezprostredné ohrozenie, pričom správcovi bytových domov odporučil situáciu naďalej sledovať," povedala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová. Ako doplnila, boli tiež oslovení riaditelia základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, aby vykonali obhliadku budov.

"V niekoľkých prípadoch evidujeme praskliny na stenách, ktoré však nepredstavujú bezprostredné ohrozenie. V jednom prípade bolo vyžiadané posúdenie statikom," skonštatovala Rácová. Mesto Bardejov podľa jeho hovorcu Štefana Hija v súvislosti so zemetrasením neeviduje žiadne výraznejšie škody na mestskom majetku. Východ Slovenska zasiahlo v pondelok zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji.

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu