Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivá prognóza seizmológa! Zemetrasenie môže Slovensko zasiahnuť opäť: TIETO oblasti patria k najrizikovejším

Zemetrasenie v Baškovciach poškodilo budovy Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Baškovciach poškodilo budovy (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - K podobnému zemetraseniu, aké bolo na východe Slovenska, môže dôjsť aj v budúcnosti. Mohlo by vzniknúť v jednej z ohniskových zón, ako Pernek, Dobrá Voda, Žilina, Komárno, Vihorlatské vrchy alebo na strednom a východnom Slovensku. Uviedol to seizmológ Univerzity Komenského a Slovenskej akadémie vied Peter Moczo.

Pravdepodobnosť budúceho zemetrasenia sa podľa seizmológa časom zvyšuje, pretože od roku 1906 narastá deficit energie uvoľnenej vo forme zemetrasení. "Už niekoľko desaťročí zdôrazňujeme, že ak by aj došlo zajtra k zemetraseniu porovnateľnému s tými, ktoré vznikli v minulosti, nebolo by to v rozpore so seizmologickým poznaním a skúsenosťou," povedal Moczo. 

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Slovensko je vnútri litosférickej platne

Seizmológovia zároveň poukázali na to, že Slovensko je vnútri litosférickej platne. Nie je preto podľa nich vylúčené ani zemetrasenie na mieste, kde dosiaľ nevzniklo. Historické zemetrasenia nie sú podľa Mocza preskúmané. Na Slovensku je zdokumentovaných 804 zemetrasení od roku 1034, ktoré sa prejavili makroseizmickými účinkami.

"Tento počet je nízky, možno dvoj- až trojnásobne v porovnaní s tým počtom, ktorý by bol skutočný, ak by od roku 1034 lepšie fungovala miestna správa a vytváranie dobových dokumentov," skonštatoval Moczo. Dodal, že dokumentovanie sa zmenilo po reformách miestnej správy, ktoré zaviedla Mária Terézia, a po zemetrasení v roku 1763 v Komárne. Slovenským seizmológom sa podľa vlastných slov dlhodobo nedarí presvedčiť na spoluprácu historikov, bez ktorých nie je možné historické zemetrasenia preskúmať.

Viac o téme: Zemetrasenie Seizmológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu