Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z Afganistanu po silnom zemetrasení hlásia zatiaľ dve obete

Následky zemetrasenia v Afganistane
Následky zemetrasenia v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Omid Haqjoo)

KÁBUL - Plytké zemetrasenie s magnitúdou 6,3 a následné dotrasy, ktoré zasiahli v nedeľu skoro ráno oblasť severozápadne od afganského mesta Herát, si vyžiadali najmenej dve obete a desiatky zranených. S odvolaním sa na zdroje v humanitárnej organizácii Lekári bez hraníc o tom informovala agentúra AFP.

Miestni záchranári upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť, keďže prístup do všetkých postihnutých oblastí zatiaľ nie je možný. Zemetrasenie, ktoré sa v provincii Herát odohralo 7. októbra, a následné dotrasy zrovnali so zemou celé dediny a stali sa jedným z najničivejších zemetrasení v novodobej histórii Afganistanu.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Zemetraseniami bolo zasiahnutých takmer 20-tisíc ľudí

Vláda Talibanu uviedla, že pri nich zahynulo viac ako 1000 ľudí, zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu neskoro večer informovala o takmer 1400 obetiach, pričom viac ako 90 percent z nich boli ženy a deti. WHO doplnila, že zemetraseniami bolo zasiahnutých takmer 20.000 ľudí. Poskytnúť im dočasné ubytovanie bude pre vládnuce hnutie Taliban veľkou výzvou.

Zemetrasenia sú tu pomerne časté

"Vieme, že by tam mohli žiť v stanoch mesiac, ale dlhšie by to bolo pravdepodobne veľmi ťažké," uznal minister zdravotníctva Kalandár Ibad. Väčšina domov na vidieku v Afganistane je postavená z hliny a okolo drevených podporných stĺpov s oceľovou alebo betónovou výstužou. Pod jednou strechou žijú väčšinou viacgeneračné rodiny, čo znamená aj to, že prípadné zemetrasenie zasiahne aj celé komunity. V západnom a strednom Afganistane sú zemetrasenia pomerne časté. Afganistan totiž leží neďaleko hranice troch tektonických dosiek, ktorých vzájomný pohyb spôsobuje zemetrasenia.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu