Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kažimír je opäť pred súdom: Vypočúvať budú aj Imreczeho! Predvolaní sú ďalší štyria svedkovia

(Zdroj: TASR)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine. Na pondelkovom hlavnom pojednávaní je v pozícii svedka prítomný aj bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Predvolaní sú ďalší štyria svedkovia.

Okrem iných by mali v pondelok vypovedať aj exšéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, Daniel Čech či znalkyňa. Verejnosť bola z časti hlavného pojednávania vylúčená, pretože predmetom výsluchov svedkov môže byť aj daňové tajomstvo.

Výsluch Imreczeho sa skončil krátko predpoludním. Na otázky novinárov pred pojednávacou miestnosťou neodpovedal. Popoludní by malo hlavné pojednávanie pokračovať svedeckou výpoveďou Wittenbergerovej. Opäť bez prítomnosti verejnosti.

archívne video

Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48.000 eur.

Obžalobu považuje za nezákonnú

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý ho usvedčuje z trestnej činnosti, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Obžalovaný guvernér NBS v pondelok popoludní médiám uviedol, že Wittenbergerová a ani Čech vo svojich výpovediach v ničom nepotvrdili Imreczeho svedectvo. "František Imrecze klame s otvorenými očami preto, lebo má z toho prospech," zdôraznil Kažimír.

Obhajca obžalovaného Ondrej Mularčík by uvítal, keby bolo pondelkové hlavné pojednávanie verejné. "Dnes za celý deň neodznela ani jedna veta z titulu daňového tajomstva," podotkol. Považuje za nepochopiteľné, že prokurátor žiadal vylúčenie verejnosti, čomu samosudca vyhovel.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.
 

Viac o téme: ProcesSúd Peter KažimírObžaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu