Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Situácia okolo Aláča sa láme: Kým Čaputová ho pozbavila výkonu, premiér Ódor chce jeho koniec!

Zuzana Čaputová pozbavila výkonu služby Aláča, premiér chce jeho koniec. Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová pozbavila výkonu služby Aláča, premiér chce jeho koniec. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Akcia Rozuzlenie má svoju dohru. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes rozhodla o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby obvineného riaditeľa SIS Michala Aláča. Toho v piatok vypočúvali a zadržali. Následne strávil v cele predbežného zadržania niekoľko hodín, opustil ju až v nedeľu skoro ráno. Obvinenia odmieta.

VIDEO Premiér Ódor k situácii v SIS:

Ódor prehlásil, že na najbližšom rokovaní vlády podá návrh na odvolanie Aláča z funkcie šéfa SIS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizacie 15:14

Premiér Ľudovít Ódor podá návrh na odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča na najbližšom rokovaní vlády v stredu (23. 8.). Meno jeho nástupcu zatiaľ nemá. Pripustil, že tajnú službu by do volieb mohol viesť jej námestník. Informoval o tom v pondelok.

AKTUÁLNE Situácia okolo Aláča
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

S obvinením sa stotožnili aj prokurátori

Prezidentka pripomenula, že voči Michalovi Aláčovi bolo 17. augusta vznesené obvinenie za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. "S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa zákona č. 73/1998 Z. z. sa príslušník Slovenskej informačnej služby musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin," uviedol palác. 

AKTUÁLNE Situácia okolo Aláča
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Tieto dôvody boli naplnené, keďže uvedených trestných činov sa podľa vyšetrovateľa mal Michal Aláč dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS, jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere. V takomto prípade vedie SIS jej námestník," dodali. 

Pripomenuli, že rovnaký postup uplatnila prezidentka aj v minulosti v prípade obvinenia vtedajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Viac o téme: SISSlovenská informačná službaZuzana ČaputováĽudovít ÓdorMichal Aláč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu