Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na chlór vo vode! Malé deti sú citlivé na jeho nadmernú prítomnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chlór patrí k najpoužívanejším spôsobom dezinfekcie vody na kúpanie. Na jeho nadmernú prítomnosť sú citlivé najmä veľmi malé deti, prípadne deti s predispozíciami na vznik alergií. Prevádzkovateľ kúpaliska musí preto v bazénoch dodržiavať limit množstva chlóru, ktorý stanovuje vyhláška. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Prísnejšie limity obsahu chlóru sú stanovené vzhľadom na citlivosť detského organizmu pre bazény im určené. V praxi sa orgány verejného zdravotníctva stretávajú pri výkone štátneho zdravotného dozoru s prekračovaním hodnôt chlóru. Jeho množstvo zvyšujú prevádzkovatelia najmä z preventívnych dôvodov v období najväčšej návštevnosti. Po takomto zistení je prevádzkovateľom nariadený výkon účinných opatrení na nápravu," povedala Zuzana Valovičová z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. 

archívne video Prelomový objav: Slovák vymyslel plavky, ktoré môžu zachraňovať životy

Prelomový objav: Slovák vymyslel plavky, ktoré môžu zachraňovať životy (Zdroj: eMSky)

Citlivosť na chlór sa podľa úradu prejavuje podráždením pokožky (začervenanie alebo ekzém), slizníc dýchacieho systému (dráždivý kašeľ) či očných spojiviek (nepríjemné štípanie očí, začervenanie a slzenie).

Viac o téme: BazénDetiKúpanieChlórÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu