Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SaS kritizuje, že je VšZP bez nového vedenia: Pre ministerstvo zdravotníctva to nie je prioritou

(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Strana SaS kritizuje rezort zdravotníctva, že ešte nenašiel nové vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Poukazuje na to, že od odvolania riaditeľa a odstúpení zvyšných dvoch členov predstavenstva ubehol takmer mesiac. Ministerstvo reagovalo, že v Predstavenstve VšZP sú dvaja členovia a je zabezpečené štandardné fungovanie spoločnosti. Obsadenie uvoľnenej pozície nie je preň nateraz prioritou.

VšZP potrebuje podľa SaS finančnú stabilizáciu. "Musia prebiehať rokovania najmä o zmluvách s tými pracovníkmi zdravotnej služby, ktorí majú vďaka nezodpovednej politike odchádzajúceho vedenia nadpriemerne lukratívne finančné podmienky. Tiež je nutné obmedziť napríklad marketingové výdavky. To sú problémy, ktoré dosluhujúce vedenie poisťovne z podstaty veci nedokáže zabezpečiť," podotkla poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS).

archívne video Rada pre ekonomický rast strany SASKA

Rada pre ekonomický rast strany SASKA (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poukázala na to, že pokračujúca kríza vo VšZP poukazuje na neschopnosť rezortu správať sa ako jej zodpovedný a racionálny vlastník. "Aj z toho dôvodu podporujeme myšlienku obmedzenia vplyvu štátu v tejto zdravotnej poisťovni," dodala. 

Na čele poisťovne je predstavenstvo

Ministerstvo reagovalo, že na čele zdravotnej poisťovne je predstavenstvo, ktoré aktuálne tvoria dvaja členovia. Je tak podľa neho zabezpečené štandardné fungovanie spoločnosti. Vyhlásilo, že obsadenie tretej uvoľnenej pozície nateraz preň nie je prioritou. "V prípade, že k tomu dôjde, ministerstvo bude o tom informovať," dodal komunikačný odbor rezortu. 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič v júli odvolal Richarda Strapka z funkcie riaditeľa VšZP. Po jeho odchode sa funkcií vzdali zvyšní dvaja členovia predstavenstva Beata Havelková a Ľubomír Kováčik. Po dohode s ministerstvom zostávajú vo vedení do vymenovania nových členov.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaKritikaSaSVšZP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu