Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH nerozumie zmene vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne pred voľbami, podľa Fica prišla neskoro

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Odvolanie generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richarda Strapka z funkcie prišlo podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica neskoro, avšak víta ho. Mimoparlamentné KDH nerozumie zmene vedenia poisťovne pár mesiacov pred voľbami, ďalší vývoj situácie chce pozorne sledovať.

"Kresťanskí demokrati budú pozorne sledovať, akým smerom sa bude uberať VšZP, čo naznačí aj výber nového generálneho riaditeľa. Zároveň nerozumejú, ako môže byť v záujme štátu vymieňať vedenie štátnej zdravotnej poisťovne len pár mesiacov pred voľbami, a to v situácii, keď verejnosti nie je známe nielen ako bude vyzerať rozpočet zdravotníctva na rok 2024, ale ani ako sa dofinancuje rok 2023," skonštatovalo hnutie. Od ministra zdravotníctva očakáva návrh zabezpečenia vyrovnaného a predvídateľného hospodárenia v rezorte a nielen delegovanie problému na nižšie úrovne.

VIDEO Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo odvolať šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo odvolať šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Neskoro, ale dobre, pokiaľ ide o odvolanie šéfa VšZP," skonštatoval Fico. Zároveň zdôraznil, že sektor potrebuje dofinancovanie, čo bude musieť byť povinnosťou vlády. Minister zdravotníctva Michal Palkovič k pondelku (10. 7.) odvolal Strapka z funkcie riaditeľa štátnej VšZP. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. Za problémový označil aj prístup časti vedenia VšZP k situácii v zdravotnej poisťovni.

KDH nerozumie zmene vedenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Palkovič preto v máji požiadal jej dozornú radu, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.

Viac o téme: Robert FicoKDHSMER-SDVšZP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu