Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Detská fakultná nemocnica Košice obmedzuje poistencom VšZP zdravotnú starostlivosť: Toto je dôvodom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

KOŠICE - Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice od 1. júla nebude môcť poskytnúť poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) žiadnu plánovanú ústavnú ani ambulantnú zdravotnú starostlivosť. V zdravotníckom zariadení ošetria iba poistencov VšZP vyžadujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Dôvodom je chýbajúci zmluvný vzťah DFN s VšZP, informovala v piatok nemocnica. "Pre ďalšie manažovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti odporúčame pacientom VšZP kontaktovať príslušnú pobočku tejto zdravotnej poisťovne," uviedol riaditeľ DFN Andrej Koman.

archívne video Vo VšZP sa uskutočnil mobilný odber krvi

Vo VšZP sa uskutočnil mobilný odber krvi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nemocnica sa ospravedlňuje

Poisťovňa podľa neho ani po opakovaných rokovaniach nebola ochotná v rámci novej zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti od 1. júla poskytnúť nemocnici mesačný objem finančných prostriedkov vo výške vyprodukovaných výkonov tak, aby DFN mohla naďalej poskytovať detským pacientom potrebnú zdravotnú starostlivosť v celom rozsahu a bez obmedzenia. "Preto bolo vedenie DFN Košice nútené neprijať nový návrh VšZP, ktorý je v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy a nekryje ani neodkladnú produkciu výkonov poskytnutých poistencom VšZP," uviedol riaditeľ. 

Nemocnica sa ospravedlňuje poistencom VšZP a ich zákonným zástupcom za vzniknuté nepríjemnosti a verí, že aktuálna situácia sa premietne do prehodnotenia poskytnutého objemu finančných prostriedkov zo strany poisťovne.

VšZP zvýšila ponuku pre nemocnicu, tá zatiaľ nereagovala 

Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice zatiaľ nereagovala na poobednú ponuku zvýšenia platieb od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Informovala jej hovorkyňa Eva Peterová. Zdôraznila, že aj v prípade nezmluvného vzťahu budú mať poistenci zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

"Našich poistencov však ubezpečujeme, že aj v prípade nezmluvného vzťahu s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach im bude u tohto poskytovateľa i naďalej poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a plánovanú zdravotnú starostlivosť budú mať zabezpečenú u zmluvných poskytovateľov, predovšetkým v regióne Košice a Prešov," priblížila Peterová. 

VšZP v uplynulom období intenzívne rokovala s DFN v Košiciach o pokračovaní v zmluvnom vzťahu. Doteraz sa však nepodarilo dosiahnuť dohodu. Zamestnanci VšZP v call centre a v pobočkovej sieti budú ľuďom poskytovať plnú súčinnosť.

Viac o téme: StarostlivosťObmedzenieVšZPDetská fakultná nemocnica Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu