Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec nekonečným frontám na poštách? Spúšťajú novinku, ktorá by mala všetko zmeniť! Takto by to malo fungovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Slovenská pošta postupne zavedie na pobočkách samoobslužné terminály. Prvý spustila v bratislavskej Petržalke na Vlasteneckom námestí, ktorá je najfrekventovanejšia na celom Slovensku. Modernizácia a digitalizácia služieb by mala uľahčiť prácu ľuďom za prepážkami a urýchliť vybavovanie zákazníkov.

„Samoobslužný terminál momentálne slúži primárne iba na podaj zásielok do troch kilogramov, ale v budúcnosti sú vyhliadky, aby bolo možné platiť aj napríklad SIPO alebo poštové poukazy,“ priblížila IT analytička Plaut Slovensko Adriána Kačmárová pre RTVS.

Zuzana Nouzovská, generálna tajomníčka služobného úradu MPRV SR, sa vyjadrila k postupu v súvislosti s tranzitom obilia z Ukrajiny cez územie SR (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Ak sa klient rozhodne podať zásielku cez samoobslužný kiosk, zabalenú zásielku najskôr položí na terminál, v rámci dotykovej obrazovky kiosku vyplní adresné údaje odosielateľa a adresáta, vyberie spôsob doručenia (adresa, pošta, výdajné miesto - BalíkoBOX, PoštaPOINT), zvolí si doplnkové služby k zásielke, uhradí za podanie pomocou POS terminálu, kiosk zásielku odváži a vytlačí adresný štítok. Zákazník tento štítok nalepí na zásielku a takto označenú zásielku potom zákazník odovzdá v špeciálnom okienku", upresnila hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. Kiosk sa nachádza na najväčšom slovenskom sídlisku, v bratislavskej Petržalke, v priestoroch Pošty Bratislava 5 na Vlasteneckom námestí. Práve táto pobočka patrí podľa nej k najfrekventovanejším v rámci celej poštovej siete na Slovensku. Klienti môžu cez samoobslužný kiosk podávať balíkové aj listové zásielky a zároveň sa zníži záťaž priehradkových zamestnancov.

Okrem samoobslužného terminálu zaviedla Slovenská pošta na mestských poštách aj špeciálne priehradky, tzv. balíkovne, v ktorých si zákazníci prioritne vyzdvihujú len balíky. „Takže nemusia čakať v rade s ostatnými klientmi, ale majú tu prioritnú balíkovňu, kde je teda len výdaj balíkov,“ dodala Dorčáková. Počas roka plánuje Slovenská pošta v rámci modernizácie poskytovania poštových služieb nakúpiť pre poštových doručovateľov tristo elektro bicyklov, ktoré by mali uľahčiť ich prácu na cestách.

Viac o téme: Slovenská poštaPriehradkyModernizácia služiebDigitalizácia služiebSamoobslužný terminál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu