Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vladimír, ktorý postrelil študentku na policajnej akadémii: Nemal potrebné oprávnenie! Inštruktorom len asistoval

Policajná akadémia, v ktorej došlo k nešťastnej streľbe Zobraziť galériu (3)
Policajná akadémia, v ktorej došlo k nešťastnej streľbe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook)

BRATISLAVA - Vladimir Šeparnev, ktorý postrelil 20-ročnú študentku v priestoroch policajnej akadémie, nebol riadnym inštruktorom. Polícia potvrdila, že neprešiel výcvikom, pretože bol civilným zamestnancom. Na akadémii asistoval riadne vyškoleným inštruktorom.

V prípade postrelenej študentky Michaely na policajnej akadémii stále prebieha vyšetrovanie. Polícia je na informácie skúpa a stále nepadlo žiadne obvinenie. Polícia však uviedla, že na akadémii vedú výcvik jej zamestnanci a inštruktori či pedagógovia. 

"V Policajnom zbore sa výcviku policajtov venujú výhradne inštruktori na okresných a krajských úrovniach. Pripravujú ich na to inštruktori odboru výcviku prezídia Policajného zboru, ktorí majú tiež na starosť služobnú prípravu prezidiálnych útvarov. V polícii sa výber inštruktorov riadi nariadením ministra vnútra Slovenskej republiky č.147/2012 čl. 3 ods. 2, každý ustanovený inštruktor musí následne úspešne absolvovať preskúšanie z odbornej spôsobilosti. Bez osvedčenia o oprávnení riadiť služobnú prípravu to v polícii nie je možné a neplatia tu žiadne výnimky," vysvetlila hovorkyňa Karolína Barinková.

Nešťastná udalosť na Policajnej akadémii: Inštruktor postrelil študentku! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Z jej vyjadrenia je ďalej jasné, že Šeparnev, ktorý študentku postrelil, takéto osvedčenie nemal. "Absolvovanie preskúšania z odbornej spôsobilosti pre inštruktorov nie je v prípade civilných zamestnancov možné, v tejto oblasti neexistuje ani výnimka. Osvedčenie od našich inštruktorov na vykonávanie streleckej prípravy nedostal a nie je zamestnancom Policajného zboru," dodala Barinková. 

Šeparnev tak nebol inštruktorom na policajnej akadémii a streľbu nevyučoval, ale len asistoval policajným inštruktorom. Na akadémii pôsobil od roku 2018, aktuálne s ním pracovný pomer rozviazali. Obvinený v prípade nie je ani on, ani nikto iný, polícia ho vyšetruje ako prečin ublíženia na zdraví.

Krúžok mu zakázali

Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská pre Aktuality uviedla, že voľnočasový krúžok, počas ktorého k nešťastnej udalosti prišlo, mal Šeparnev zakázané viesť. Pôvodne mu ho povolil predchádzajúci vedúci katedry, ten súčasný mu ho zakázal. 

"Nový vedúci katedry mu zakázal viesť strelecký krúžok na streleckom polygóne akadémie. Od pána Šeparneva mal deklarované, že sa krúžku bude ďalej venovať až koncom marca na strelnici, nie na polygóne," vysvetlila Kurilovská pre portál. Prečo tam potom bol minulý týždeň, jasné zatiaľ nie je. Strelecký polygón, kde sa nešťastie stalo, je špecializovaná učebňa, ktorá patrí katedre telocviku. Je zakázané v nej strieľať ostrými nábojmi a používajú sa len cvičné. 

Cvičný náboj, ktorým sa strieľa v streleckom polygóne
Zobraziť galériu (3)
Cvičný náboj, ktorým sa strieľa v streleckom polygóne  (Zdroj: Topky/kor)

ostrý náboj
Zobraziť galériu (3)
ostrý náboj  (Zdroj: Topky/kor)

Zasadne parlamentný výbor

Prípadom postrelenia študentky Akadémie Policajného zboru  v Bratislave sa bude zaoberať Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť na mimoriadnom zasadnutí v utorok 14. marca. Na výbor sú pozvaní dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec, ako aj rektorka akadémie Lucia Kurilovská. Informovalo o tom komunikačného oddelenia SaS.

Šéf výboru Juraj Krúpa sa chce zaujímať o to, či je v tejto súvislosti zle nastavený systém alebo šlo o zlyhanie jednotlivca. V prípade je podľa neho viac otázok ako odpovedí. "Kompetentní musia streľbu dôsledne vysvetliť, pretože postrelená študentka bude mať zrejme doživotné následky," dodal Krúpa.

Vladimir Šeparnev postrelil 20-ročnú študentku Michaelu. Podľa doterajších informácií jej spôsobil zranenia, ktoré budú mať doživotné následky. Michaelu mal postreliť zboku tak nešťastne, že jej prestelil pľúca, roztrieštil stavec a prerušil miechu. To spôsobilo problémy s dýchaním a ochrnutie dolných končatín. Študentka bola niekoľko dní v umelom spánku, potom ju prebrali. Naďalej však ostala v nemocnici pod dohľadom lekárov.

Viac o téme: StreľbaŠtudentkaLucia KurilovskáAkadémia Policajného zboru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu