Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko zaútočilo na Ukrajinu presne pred rokom: Toto sú najväčšie HOAXY!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo štvrtok 24. februára 2022 nadránom odvysielali ruské štátne médiá prejav prezidenta Vladimira Putina, v ktorom oznámil svoje rozhodnutie začať inváziu na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimír Putin označil vojnu na Ukrajine za "špeciálnu vojenskú operáciu" s cieľom vykonať "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny". Dnes uplynie rok, odkedy Rusko spustilo rozsiahly útok na Ukrajinu.

Od začiatku vojny bojuje proti hoaxom aj slovenská polícia. "Slovenským online priestorom sa pred vypuknutím vojny šírili vyjadrenia o tom, že Ruská federácia nikdy nenapadne Ukrajinu, čo bolo podčiarkované vyjadreniami rôznych organizovaných skupín a združení, okrem iného aj na verejných zhromaždeniach,“ vysvetlila polícia. 

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 364 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Policajný zbor sa počas prvých troch mesiacov vojny venoval napríklad hoaxom o začiatku mobilizácie občanov SR či o tom, že prezident Zelenskyj ušiel alebo sa schoval.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany)

Tiež evidujú hoaxy o tom, že na Ukrajine sa vlastne nič nedeje. Šíritelia dezinformácií sa snažili ponúknuť ospravedlnenie alebo zámienku na vojnu prostredníctvom falošných správ o tom, že na Ukrajine sa nachádzajú nebezpečné zbrane a biologické laboratóriá.

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut
Zobraziť galériu (5)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ďalej riešil PZ aj nepravdivé informácie o tom, že masaker v ukrajinskej Buči je vymyslený, s poukazovaním na hýbajúce sa mŕtvoly. Medzi Slovákmi sa tiež šírili hoaxy o neprimeraných finančných výhodách a dávkach pre ukrajinských utečencov. Najnovšie sa opäť skloňuje mobilizácia. Tieto hoaxy šíria aj predstavitelia niektorých opozičných strán. 

Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči
Zobraziť galériu (5)
Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)
Rusko zaútočilo na Ukrajinu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

"Dezinformácie sú nebezpečným nástrojom, ktorý sa v prípade vojenského konfliktu stáva hrozbou pre demokratické usporiadanie a bezpečnosť všetkých občanov. Doterajšia snaha prokremeľskej propagandy vplývať na verejnú mienku na Slovensku útočí na základy právneho a demokratického štátu,“ uzavrela polícia.

Viac o téme: Polícia HoaxyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu