Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Koniec nákupov! Poslanci OĽaNO chcú v nedeľu zatvoriť obchody: Platiť majú iba štyri výnimky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Obchody by mali zostať v nedeľu zatvorené. S takýmto návrhom prišla do parlamentu skupina poslancov koaličného hnutia OĽaNO. Návrh novely Zákonníka práce predložili už na blížiacu sa septembrovú schôdzu. Ak by s touto novinkou uspeli, v nedeľu by sme si už nenakúpili. Výnimku majú dostať iba štyri prípady.

Výnimku by dostala len posledná nedeľa pred začiatkom školského roka a tri adventné nedele pred Vianocami. Ak tretia nedeľa pripadne na Štedrý deň, môžu byť prevádzky otvorené do 12. hodiny.

Predkladatelia argumentujú tým, že Slovensko má vysoký podiel práce zamestnancov počas nedele oproti zamestnancom v iných krajinách EÚ. „Podľa údajov z Eurostatu (2014) boli slovenskí zamestnanci najčastejšie pracujúcimi zamestnancami počas nedele zo všetkých krajín EÚ, pričom pravidelne v nedeľu pracovalo 21% z nich, čiže každý piaty Slovák. Zámerom predkladaného návrhu zákona je zmierniť túto diskrepanciu medzi citovaným ustanovením zákona a praxou, a to prostredníctvom regulácie podmienok maloobchodného predaja počas nedele,“ uviedli.

Koniec nákupov! Poslanci OĽaNO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Práca počas nedele spôsobuje pritom podľa ich slov najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. „Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom,“ uviedli.

Pripomenuli tiež, že maloobchodné prevádzky zostali zatvorené aj počas nedávnej pandémie. „Drvivá väčšina slovenských spotrebiteľov sa vtedy podľa medializovaného prieskumu vyjadrila, že maloobchodné predajne potravín môžu ostať zatvorené v nedeľu aj do budúcna. Jednoznačne s tým súhlasilo 59% a skôr s tým súhlasilo 21% opýtaných, spolu teda súhlasilo s uzavretím predajní potravín v nedeľu až 80% respondentov,“ uviedli. Medzi zamestnancami predajní bol podľa nich tento názor zastúpený ešte výraznejšie- zatvorenie obchodov v nedeľu si malo priať až 88% z nich. Zástancom obmedzenia nedeľného predaja sú okrem toho aj mnohí obchodníci, zamestnávatelia a podnikatelia.

Eurovea
Zobraziť galériu (3)
Eurovea  (Zdroj: Ján Zemiar)

Za zatvorenie obchodov počas nedele má hovoriť aj skutočnosť, že práve tento deň patrí na základe údajov z e-kasy medzi najmenej ziskové dni v týždni. Zároveň by sa ušetrili aj energie, ktoré išli v poslednom období prudko nahor a je možné, že ešte porastú.

Podobnú legislatívnu úpravu, teda úplný alebo čiastočný zákaz nedeľného predaja majú aj iné európske krajiny Európskej únie ako napríklad Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Spojené Kráľovstvo, Dánsko, Nórsko, Grécko, Malta, Španielsko či Poľsko.

Predkladatelia navrhujú, aby zmeny zaviesť už od začiatku budúceho roku.

Viac o téme: ObchodZatvorenéNedeľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu