Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensko pricestuje fínsky minister obrany Antti Kaikkonen

(Zdroj: Twitter/Antti Kaikkonen)

BRATISLAVA - Na Slovensko pricestuje na budúci utorok (30. 8.) fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. So svojím slovenským náprotivkom Jaroslavom Naďom (OĽANO) bude rokovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii i bilaterálnej spolupráci. Témou rokovania bude aj projekt obstarania bojových obrnených vozidiel 8x8, dohoda je vo finálnej fáze. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Naše krajiny sa zhodujú v hodnotách a tiež v jasných postojoch voči agresii Ruska na Ukrajine. Práve realita posledného polroka významne priblížila Fínsko k Severoatlantickej aliancii. Do jej radov smeruje nielen de facto, ale aj de iure, z čoho sa úprimne teším," uviedol Naď.

Jaroslav Naď po prijatí štátneho tajomníka Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Benedikta Zimmera

Jaroslav Naď po prijatí štátneho tajomníka Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Benedikta Zimmera (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministri majú hovoriť aj o projekte obstarania 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 na kolesovom podvozku Patria, ktoré budú zabezpečené prostredníctvom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Fínskom. Nákup odobrila vláda v marci. Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.

Viac o téme: MinisterObranaFínskoSlovensko 20Antti Kaikkonen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu