Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrušovský: SMK už nie je opozičnou stranou

Predseda KDH Pavol Hrušovský
Predseda KDH Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) sa dnešným rozhodnutím stala tichým spoločníkom vládnej koalície. „Dnešným dňom má vládna koalícia nie parlamentnú, ale ústavnú väčšinu,“ zdôraznil predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský.

SMK podľa jeho informácií vybartrovala za vypovedanie opozičnej spolupráce niektoré svoje záujmy v otázkach národnostnej politiky so stranami vládnej koalície a zradila spoločný postup opozičných strán v tak vážnej veci, na akej trvali spoločne takmer tri mesiace. „Preto je pre mňa veľkým sklamaním a neviem si v tejto chvíli predstaviť, ako môže pokračovať s SMK ďalej korektná, otvorená a dobrá opozičná spolupráca,“ dodal s tým, že v parlamente zostali dve opozičné strany - KDH a SDKÚ-DS.

Predseda KDH ďalej povedal, že SMK považovali za spoľahlivého politického partnera, s ktorým sa dohody prijímali ťažko, ale keď sa nejaká prijala, tak boli zvyknutí, že SMK ich dokázala vždy dodržať. Týmto rozhodnutím je dôvera v SMK výrazne oslabená. Hrušovský má tiež pochybnosti, ako bude pokračovať spoločná kampaň SDKÚ-DS, KDH a SMK v prípade prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej.

Hrušovský je tiež prekvapený, že vládne strany, ktoré sa hrdo hlásia k národnej politike, vymenili viac Bruselu za menej slovenčiny. Narážal tak na to, že dohoda SMK a vládnych strán sa týka práve prerokovávaného školského zákona. „Budeme čakať, ako bude prebiehať ďalšie rokovanie o tomto zákone a tam sa potvrdia naše domnienky,“ dodal Hrušovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu