Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lisabonskú zmluvu zrejme schvália, podporí ju opozičná SMK

Predseda SMK Pál Csáky
Predseda SMK Pál Csáky

BRATISLAVA - Slovensko pravdepodobne odvrátilo hrozbu, že pre vnútropolitické spory ohrozí ratifikáciu lisabonskej zmluvy v Európskej únii. Reformný dokument sa totiž rozhodli podporiť aj poslanci Strany maďarskej koalície (SMK), ktorí doteraz nechceli o zmluve hlasovať pre požiadavky v tlačovom zákone.

Lisabonská zmluva sa zrejme schváli, podporí ju opozičná SMK Novinárom to dnes povedal predseda SMK Pál Csáky. Hlasy SMK zaistia zmluve potrebnú ústavnú väčšinu. Hlasovať o zmluve sa možno bude už dnes podvečer.

"Všetkými hlasmi (...) sa poslanecký klub uzniesol, že Strana maďarskej koalície bude dnes o 17. hodine hlasovať za lisabonskú zmluvu," vyhlásil Csáky. Zdôvodnil to najmä zodpovednosťou a poprel, že SMK by robila signál pre zblíženie s vládnym Smerom-SD premiéra Roberta Fica.

Opozícia doteraz zhodne požadovala, aby vládne strany pred hlasovaním o zmluve ustúpili jej požiadavkám v návrhu tlačového zákona. Koalícia však v stredu presadila zákon v znení, ktoré okrem opozície kritizovali aj vydavatelia a medzinárodné organizácie. SDKÚ-DS a KDH vzápätí po schválení tlačového zákona potvrdili, že sa na hlasovaní o lisabonskej zmluve nezúčastnia.


Palko: Poslanci pripravovanej strany KDS nepodporia Lisabonskú zmluvu

Poslanci pripravovanej strany Konzervatívni demokrati Slovenska(KDS) Vladimír Palko, Pavol Minárik, František Mikloško a Rudolf Bauer budú hlasovať proti prijatiu Lisabonskej zmluvy. Pre TASR to dnes potvrdil hovorca prípravného výboru KDS Vladimír Palko.

Spomínaní poslanci nesúhlasia s Lisabonskou zmluvou, lebo táto obsahuje spornú Chartu práv, zbytočne presúva významné rozhodovacie právomoci z členských štátov na Európsku úniu (EÚ) a umožňuje, že Slovenská republika bude v dôležitých veciach prehlasovaná. Lisabonská zmluva podľa nich nedemokraticky obchádza rozhodnutia občanov, ktorí s jej obsahom vyjadrili nesúhlas v referende v dvoch štátoch EÚ a nepriznáva sa ku kresťanským koreňom Európy. KDS podľa Palka uprednostňuje zachovanie charakteru EÚ ako združenia suverénnych štátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu