Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kaliňák pripustil demisiu vlády, ak neprejde lisabonská zmluva

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Viacerí politici vládneho Smeru-SD premiéra Roberta Fica začali hovoriť o možnej demisii kabinetu v prípade, že v parlamente neprejde lisabonská zmluva Európskej únie.

Prijatia zmluvy môže ohroziť bojkot opozície, ktorá podmienila podporu dokumentu zmenami v tlačovom zákone. Národná rada bude možno o reformnom únijnom dokumente hlasovať dnes podvečer, bez hlasov aspoň časti opozície zmluva nemôže prejsť.

Demisiu kabinetu pripustil pre dnešné vydanie denníka Pravda minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, v tlači sa objavili aj ďalšie úvahy politikov Smeru o takej možnosti.

Vládna koalícia v stredajšom záverečnom hlasovaní o tlačovom zákone odmietla opozičné pozmeňovacie návrhy a presadila ho v podobe, ktorú kritizovali okrem opozície aj vydavatelia a medzinárodné inštitúcie. Zmluvu o reformách v EÚ musia schváliť všetky členské krajiny, aby mohla začať platiť.

"Keby neprešla, môže prísť aj demisia," citovala Pravda Kaliňáka. V takom prípade by prezident Ivan Gašparovič mohol poveriť zostavením vlády opäť šéfa Smeru-SD Fica, poznamenal denník.

"Ak nebude schválená lisabonská zmluva, vláda podá demisiu," povedal zas pre Hospodárske noviny jeden z ministrov za Smer-SD, ktorý nechcel byť menovaný. Jeho slová údajne pre denník potvrdil aj ďalší z členov vlády. Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič zas pre denník Sme povedal, že vláda by mala zvážiť ďalšie pôsobenie v prípade neprijatia zmluvy.

Niektorí vládni politici tento týždeň pripustili aj možnosť vypísania referenda, pokiaľ by hlasovanie o lisabonskej zmluve stroskotalo v parlamente. V médiách sa objavili aj špekulácie o predčasných voľbách.

Hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová postup premiéra v prípade neúspešného hlasovania o zmluve nespresnila. "Robert Fico verí, že napriek mimoriadne silným antagonistickým vzťahom medzi vládnou koalíciou a opozíciou vyhrá zodpovednosť ratifikovať lisabonskú zmluvu a Robert Fico sa nebude musieť zaoberať otázkou, aké politické dôsledky by mala vláda vyvodiť, ak by zmluva nebola ratifikovaná," povedala.

Koalícia potrebuje pre schválenie dokumentu aspoň päť opozičných hlasov, aby zhromaždila ústavnú väčšinu 90 hlasov z celkovo 150 poslancov.


Lisabonská zmluva sa zrejme schváli, podporí ju opozičná SMK

V parlamente sa zrejme podarí zhromaždiť potrebnú ústavnú väčšinu pre schválenie lisabonskej zmluvy Európskej únie. Reformný dokument sa totiž rozhodli podporiť aj poslanci Strany maďarskej koalície (SMK), ktorí doteraz nechceli o zmluve hlasovať pre požiadavky v tlačovom zákone. Novinárom to dnes povedal predseda SMK Pál Csáky.
Poslanci NR SR budú hlasovať o Lisabonskej zmluve dnes o 17.00 hod. Navrhol to predseda parlamentu Pavol Paška a plénum jeho návrh odobrilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu