Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Odvolanie Františka Doru, ktorý je obvinený z objednávky viacerých vrážd bude súd riešiť v júli

Na snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D. v sprievode ZVJS prichádza na hlavné pojednávanie. Zobraziť galériu (2)
Na snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D. v sprievode ZVJS prichádza na hlavné pojednávanie. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR by sa mal 11. júla zaoberať odvolaním starostu Dolného Chotára Františka Doru Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho vlani neprávoplatne odsúdil na 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Uznal ho za vinného z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní Najvyššieho súdu SR.

František Dora dostal tiež trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Súd uznal za vinných aj ďalších troch obžalovaných, v prípade jedného upustil od uloženia trestu. Súhrnný 25-ročný trest dostal aj František Dora ml. Syn starostu Dolného Chotára je vinný z objednávky dvoch vrážd a ekonomickej trestnej činnosti. Senát ŠTS odsúdil z vykonania dvoch vrážd a za drogový prečin Ladislava A. na 25-ročný úhrnný trest. V prípade Rolanda Sz., ktorý sa mal podieľať na vykonaní jednej z objednaných vrážd, súd upustil od uloženia trestu. Roland Sz. bol už skôr odsúdený na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

František Dora, jeho syn František Dora mladší, Ladislav Alföldi a Roland Szamaránszký  čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní. Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich mali presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť. Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov.

Viac o téme: Najvyšší súdDolný ChotárFrantišek Dora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu