Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ostrý odkaz pre Matoviča: VIDEO Tvári sa, že sa ho Vlčanove kauzy ani netýkajú! Baťo a Hlina chcú počuť jasný postoj

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kauzy sa nevyhýbajú ani tejto vláde. Hneď niekoľkým závažným podozreniam čelí v posledných týždňoch minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽaNO). Snáď najväčšia z nich súvisí so sporným vyplácaním dotácií na ošípané, na stole je však aj téma šafárenia v štátnych lesoch. K tomu všetkému sa vo familiárnej rovine o jeho osobe rozprávali účastníci zo známych nahrávok na poľovníckej chate v Čifároch. Minister však zotrváva vo funkcii a strana, ktorá ho do nej nominovala, mlčí.

Mimoparlamentná strana Dobrá voľba a Umiernení preto vyzvala šéfa OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča, aby sa konečne prihlásil k svojmu nominantovi a povedal, že strana za ním stojím, alebo situáciu konečne riešil. Ten sa totiž podľa podpredsedu strany Alojza Hlinu tvári, že sa ho Vlčanove kauzy ani netýkajú. "Potom všetko čo vieme už dávno nemal byť ministrom poľnohospodárstva," odkázal.

Alojz Hlina a Rado Baťo chcú od Matoviča počuť jasný postoj ohľadom ministra pôdohospodárstva Vlčana (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Rado Baťo, ktorý si 9. februára podal prihlášku do strany Dobrá voľba a Umiernení zasa pripomenul vláde sľuby, že zavedie transparentný systém prenajímania pôdy, umožní verejnú kontrolu obchodovania s drevom a bude mať nulovú toleranciu pri korupcii pri rozdeľovaní dotácií poľnohospodárom. "Máme takmer polovicu volebného obdobia a vláda, ktorej ozajstným straníckym šéfom je magister Matovič, nesplnila ani jeden z týchto troch závažných sľubov," uviedol.


Visí osud Samuela Vlčana na vlásku? O demisii sa hovorí čoraz viac: Pochybnosti má aj koaličný partner


"V podstate urobila iba to, že namiesto neschopného ministra dosadila do funkcie kšeftára Vlčana, ktorý je zdá sa schopný všetkého a čerešničkou na torte je, že samozvaný bojovník proti korupcii na Slovensku, magister Matovič, záhadne mlčí, keď ide o korupciu v rezorte, ktorý vedie jeho nominant," povedal.

Ostrý odkaz pre Matoviča:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Otáznikov je hneď niekoľko

Najväčší rozruch okolo ministra Vlčana spôsobila kauza týkajúca sa sporného prideľovania dotácií na ošípané. Z uniknutej e-mailová komunikácia vyplýva, že štátne dotácie na boj s AMO boli určené iba pre zhruba 100 chovateľov, pričom ostatní o danej výzve vraj ani nevedeli. Výsledkom malo byť to, že niektorí farmári dostali na jedno prasa dotáciu vo výške neuveriteľných 4 500 eur. Medzi nimi bola aj firma rodiny dnes už bývalého štátneho tajomníka OĽaNO Milana Kyseľa. Tomu zlomila krk práve spomínaná kauza.

Mnohé opozičné subjekty však tlačili na to, aby po škandále skončil vo funkcii aj samotný Vlčan. Ten však na odchod z ministerského kresla dôvod nevidel. Tvrdil, že nič neskrývali a aj tejto relatívne malej výzve venovali dostatočný mediálny priestor. Oslovené vraj boli všetky chovateľské zväzy, vrátane spracovateľov bravčového mäsa.“Dôkazom toho je, že sme touto výzvou pokryli viac ako 97 percent všetkých ošípaných v tejto krajine,” argumentoval.

Minister Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (5)
Minister Samuel Vlčan  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Naopak, na Vlčanov koniec tlačila opozičná strana Hlas-SD ale aj mimoparlamenté KDH či Maďarské fórum a na odstúpenie ho vyzýval aj Alojz Hlina z Dobrej voľby. Naopak, jeho jasný koniec nežiadali oficiálne ani koaliční partneri OĽaNO a ani samotná strana, ktorá ho nominovala.

Sporných vecí týkajúcich sa Vlčana a rezortu, ktorý riadi, sa pritom za posledné týždne vynorilo viac. Denník Sme upozornil, že syn šéfky tamojšieho služobného úradu Zuzany Nouzovskej má bývať až podozrivo lacno v jednej z lesníckych ubytovní v Banskej Bystrici.  Ten však nie je zamestnancom, ale iba študentom spevu. Štátne lesy neskôr vysvetľovali, že pri vyhotovovaní zmluvy došlo k chybe administratívnej pracovníčky. Z postu šéfa štátneho podniku Lesy SR neskôr odstúpil Tibor Kőszeghy.

Africký mor ošípaných
Zobraziť galériu (5)
Africký mor ošípaných  (Zdroj: Getty Images)

Hlina spoločne so Zsoltom Simonom zo strany Madarské fórum okrem toho minulý týždeň tiež uviedli, že podľa nich sa so "štátnym drevom stále šafári a v odvodňovacích kanáloch sa tratia peniaze daňových poplatníkov."

Určite mu nepomohlo ani to, že podľa uniknutej komunikácie, ktorú zverejnil Denník N, ho kontroverzný podnikateľ Miroslav Bödör, ktorého syn Norbert je obvinený v korupčnej kauze Dobytkár, na uniknutých policajných nahrávkach označuje ako svojho dobrého známeho Sama a tvrdí, že si s ním tyká. Vlčan poprel, že by Bödörovcov osobne poznal a tykal si s nimi.

Viac o kauzách v rezorte pôdohospodárstva sme vám priniesli TU.

Viac o téme: Igor MatovičAlojz HlinaSamuel VlčanDobrá voľba a UmierneníRado baťoKorupčné kauzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu