Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Infarkt či embólia po podaní vakcín? Lekár Sabaka upozornil na novú štúdiu: Priniesla jasné výsledky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

BRATISLAVA – Z očkovania majú mnohí stále strach a odrádza ich často najmä obava z možných nežiadúcich dôsledkov vakcíny na ich zdravie. Častý prípad je to aj v radoch seniorov. Najnovšia štúdia však potvrdila, že vakcína infarkty či embólie na svedomí nemá.

Lekár Peter Sabaka poukázal na to, že až príliš často sa v nemocnici na covidových oddeleniach stretávame s neočkovaními seniormi, ktorí sa buď sami obávali očkovať, alebo im ich lekár neodporučil očkovanie pre ich zdravotný stav a obavu, že by takto krehkí pacienti po očkovaní mohli dostať infarkt, cievnu mozgovú príhodu alebo pľúcnu embóliu. "Mnohí z nich sa už, žiaľ, z covidového oddelenia nevrátili. Pri tom platí, že vakcíny proti koronavírusu takéto komplikácie nespôsobujú," tvrdí.

Infarkt či embólia po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Upozornil pritom na štúdiu z Francúzka, ktorá potvrdila predošlé výsledky štúdií z Izraela a USA, a to, že mRNA vakcíny nespôsobujú infarkty, pľúcne embólie a cievne mozgové príhody ani u seniorov s krehkým zdravím.

Očkovanie 3. dávkou vakcíny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Samozrejme, infarkty aj embólie sa po očkovaní vyskytnúť môžu, vyskytujú sa ale rovnako často ako u neočkovaných za rovnaký časový úsek. Ak si človek pozrie napríklad VAERS, vidí tam všetky nahlásené príhody po očkovaní, ak by sa hlásili ale aj u neočkovaných, bolo by ich rovnako," dodal.

Viac o téme: OčkovanieSenioriKoronavírusPeter Sabaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu