Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Lekár Sabaka: Sme na ceste k vrcholu piatej vlny, poukázal však na viacero pozitív! SCENÁR, ako by mohla vyzerať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – O koronavíruse sa síce hovorí menej, no neznamená to, že tento vírus, ktorý si po celom svete vyžiadal milióny obetí, zmizol. Práve naopak, lekár Peter Sabaka upozorňuje, že pandémia na Slovensku sa práve nachádza na ceste k vrcholu piatej vlny.

Vznikol totiž subvariant Omikronu BA.2. „Všetci sme dúfali, že v tomto čase budeme stabilne zostupovať z vrcholu štvrtej vlny a v nemocniciach si budeme môcť prvýkrát od septembra 2021 vydýchnuť. Vírus nám ale zasa predviedol čo dokáže evolúcia,“ uviedol Sabaka.

Nový súbvariant je asi 1,5-krát infekčnejší, čo podľa neho stačí na to, že vyvolá opätovný nárast počtu nových prípadov a, žiaľ, aj počtu hospitalizácií. „Dokáže dokonca aj reinfikovať človeka, ktorý pred pár dňami prekonal pôvodný omikron, ale vďaka Bohu len s malou pravdepodobnosťou,“ dodal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Malým pozitívom je, že tento nový subvariant je rovnako nebezpečný ako pôvodný omikron, čo znamená, že je o veľa menej smrtiaci než delta. „Napriek tomu ale v nemocniciach dnes ležia pacienti so zlyhaním pľúc, mnohí na vysokoprietokovom kyslíku a niektorí aj na UPV. Áno aj omikron môže vyvolať zlyhanie pľúc (a to aj u mladšieho inak zdravého človeka), rozdiel v porovnaní s deltou je len v pravdepodobnosti s akou k tomu dôjde,“ upozornil lekár.

Lekár Sabaka: Sme na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Dobrou správou podľa neho je, že prekonanie infekcie v minulosti a očkovanie pred zlyhaním pľúc ochráni. Ako dodal, aj u nich v nemocnici sú pacienti so zlyhaním pľúc takmer výlučne neočkovaní. „V Hong Kongu, ktorý doposiaľ žil takmer bez vírusu a len minimum ľudí vírus prekonalo, a kde je aj relatívne nízka zaočkovať seniorov, zažívajú vlnu ako v Bergame v 2020. Umierajú im stovky ľudí denne. Práve odtiaľ vďaka týmto okolnostiam máme dôkazy, že dve dávky vakcíny ochránia pred ťažkým priebehom pri BA2 subvariante na 88 percent a tri dávky na 95 percent,“ doplnil.

archívne video

COVID situácia je aktuálne stabilná: Prípady nepribúdajú, no ani neklesajú! Uvoľňovanie nebolo predčasné (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„U nás ale Bergamo 2020 nehrozí, pretože u nás máme už veľmi slušnú ´kolektívnu imunitu´ (ospravedlňujem sa za výraz, epidemiologicky je isto nesprávny) proti ťažkému priebehu,“ povedal. Zrejme podľa neho nehrozí ani to, že sa opäť budeme musieť vracať k výraznejším obmedzeniam. „Piatu vlnu už asi spoločnosť veľmi riešiť nebude. Naučíme sa s Covid-19 žiť ako s chrípkou. Čoraz menej a menej ľudí bude vystavených riziku ťažkého priebehu pretože sa deň čo deň znižuje množstvo ľudí ktorí nemajú imunitu po prekonaní alebo očkovaní. Ani testovať už nebude toľko treba. Kto si ale piatu vlnu rozhodne všimne, sú zdravotníci. Pre nás to znamená, že máme pred sebou ešte niekoľko týždňov práce na plné obrátky,“ myslí si.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCovid-19Peter SabakaOmikronSubvariant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu