Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

ROZHOVOR Minister Sulík otvorene o vládnutí: Kollár ide proti nám, Matovič mu dáva pieskoviskovú česť

Sulík prehovoril o vládnutí a vzťahoch v koalícii. Zobraziť galériu (3)
Sulík prehovoril o vládnutí a vzťahoch v koalícii. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Talianske manželstvo alebo pokojné spolunažívanie. Charakterizovať vzťahy v koalícii je čoraz ťažšie a ťažšie. Kým v jeden deň sme svedkami schvaľovania veľkých reforiem, hneď na to sa dozvedáme, že časť poslancov zaprotestovala. Slovensko si tiež zrejme prejde veľkou vlnou inflácie a ceny tovarov a služieb porastú a netreba zabúdať ani na najnovšiu reformu z kuchyne Igora Matoviča. Na tieto a mnohé ďalšie témy sme sa rozprávali s ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom.

VIDEO Rozhovor s Richardom Sulíkom:

Sulík v ROZHOVORE odpovedá na viaceré otázky: Na Kollárovom mieste by som zvážil ďalšie pôsobenie v koalícii (Zdroj: Topky/Maarty)

Aká bude vláda v roku 2022?

Budeme fungovať. Všetky rozpory sa asi nepodarí "spratať zo sveta", lebo v koalícii sme predsa len štyri strany. Ale, ako vidíte, v koalícii vieme fungovať a ak treba, aj pretlačiť dôležité reformy. Týmto štýlom budeme aj pokračovať.

Aké sú vaše najnovšie vzťahy s Borisom Kollárom? Po posledných vyjadreniach ohľadom reforiem to asi nebude ružové, alebo sa mýlim?

Boris Kollár odmieta podporiť kľúčové reformy. V tomto prípade sú to hlavne nemocnice. Ide však aj o súdnu mapu. To, že budeme robiť reformy je jasne napísané aj programovom vyhlásení vlády. Ak odmieta niečo také, ja na jeho mieste by som zvážil zotrvanie v takej koalícii.

ROZHOVOR Minister Sulík otvorene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prekresľuje sa týmto nejako politická mapa koalície?

Neviem, či sa prekresľuje a či je to vhodné slovo, no každopádne sme si poradili aj bez poslancov Sme rodina. Reformy sme schválili. Mne na tom záleží preto, lebo SaS je najreformnejšia strana a je aj najstabilnejšia v koalícii, a preto sme dokázali významnou mierou prispieť k tomu, aby reforma nemocníc prešla.

Akú motiváciu má Igor Matovič držať Borisa Kollára "pri sebe"? Videli sme to aj na posledných statusoch ministra financií.

Vidím do toho síce hlbšie, no nerozumiem tomu rovnako, ako vy. Je to aj preto, lebo ak napríklad v minulosti som ja mal na niečo čo i len iný názor a zverejnil som ho, tak som sa už "hrajuškal s percentíčkami". Boris Kollár robí otvorene kampaň proti koalícii, navštevuje súdy, nemocnice. Tam sa prezentuje a spochybňuje množstvo práce, ktorú sme na vláde v tých veciach urobili, no a Matovič nakoniec povie, že on má svoju pieskoviskovú česť. Ja tomu nerozumiem, ale zase nemusím rozumieť všetkému.

ROZHOVOR Minister Sulík otvorene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako reagujete na predstavenú daňovo-odvodovú reformu Igora Matoviča? 

My sme sa touto reformou poctivo zaoberali. Dali sme si záležať na jej analyzovaní. Samotnú reformu sme rozbili na 36 jednotlivých zmien, takpovediac atomizovali. Ku každej jednej zmene sme stanovili farbu semaforu. To znamená, že napríklad ku 12 bodom je zelená, 11 bodov je oranžových, 9 bodov je červených a 4 body sú čierne, čo sú pre nás body "no go". To sme Igorovi Matovičovi oznámili začiatkom týždňa. Tiež tu bude pripísaných niekoľko nezodpovedaných otvorených otázok, keďže tu treba dávať pozor a "čert je v detaile". Predtým, ako máme pokračovať ďalej, na tieto otázky by sme potrebovali odpovede.

Galéria: SaS odpovedá Matovičovi na daňovo-odvodovú reformu semaforom.

Viac sa z rozhovoru dozviete v priloženom videu

Viac o téme: RozhovorRichard SulíkDaňovo-odvodová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu