Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Radičová adresovala politikom ostrú kritiku: Nie sme normálna krajina! Prerazili sme dno, sme v štádiu rozpadu

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Reprofoto / Ide o pravdu)

BRATISLAVA – Situácia v krajine nie je priaznivá – zaočkovaných je len niečo málo viac ako 2,5 milióna ľudí a stále chýbajú státisíce v rizikových skupinách ľudí nad 50 rokov. Okrem toho sa krajina musí vysporiadať s urážkami lekárov a zdravotníkov či organizované nájazdy antirúškarov do obchodov. Ako na aktuálnu situáciu reaguje expremiérka a sociologička Iveta Radičová? Tá to povedala jasne!

Koronavírus, reforma nemocníc a súdnej mapy, sporný paragraf 363, vláda kríza – to všetko sú témy, ktoré sa v poslednom období pretriasali hore-dolu. Politikov však najviac zamestnáva pandémia koronavírusu a tretia vlna zapríčinená tzv. delta variantom. Situácia na Slovensku vôbec nie je dobrá a môže za to aj nízka miera zaočkovania.

Archívne VIDEO Zamestnancov budú pri vstupe do práce kontrolovať, či spĺňajú režim OTP, o vyhlásení núdzového stavu vláda nerokovala

Zamestnancov budú pri vstupe do práce kontrolovať, či spĺňajú režim OTP, o vyhlásení núdzového stavu vláda nerokovala (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa expremiérky Ivety Radičovej zažívame závratnú zmenu, na ktorú si musíme zvyknúť. Okrem toho prežívame veľa neistôt a podľa sociologičky je prirodzené, že v nás narastá hnev, nepokoj, až agresivita. „Hľadáme totiž oporný bod, chceme vedieť, kde je pravda, niekomu dôverovať,“ uviedla Radičová v relácii Ide o pravdu. Ako vysvetlila, nejde však iba o problém Slovenska, ale aj iných krajín. Mnohé vyspelé krajiny podľa jej slov zápasia s napätím spoločnosti, čo spôsobí ešte väčšie zdramatizovanie a prerastanie do agresivity.

Radičová adresovala politikom ostrú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto / Ide o pravdu)

Okrem toho tvrdí, že ešte nikdy sme neboli obkolesení toľkými protichodnými informáciami, ako tomu je teraz, a tak sa v súčasnosti sporíme o fakty. Avšak, hľadať tú správnu pravdu v tom množstve informácií je podľa Radičovej najťažšou úlohou, s ktorou sa budeme musieť popasovať, a preto by sme nemali poľaviť. „Svetu vládnu informácie. Už to nie je tak, že protestujem za svoj názor, ale tie protesty sa radikálne zmenili, zmenili svoju povahu a už to tak nie je o presadení sa, ale o likvidácii, umlčaní tých iných,“ povedala expremiérka s tým, že ide o mimoriadne nebezpečný a zásadný posun.

Podľa slov Radičovej je veľmi vážnym zdrojom napätia aj to, že sociálno-ekonomická situácia nie je priaznivá už 12 rokov. Poukázala na to, že v okolí hlavného mesta riešia ľudia úplne iné problémy, ako niekde v regiónoch – tam je hlavným problémom strach o stratu pracovného miesta.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Radičová rovnako tvrdí, že aj keď majú ľudia viaceré ľudské práva, nemôže byť sloboda slova a prejavu braná na úkor zdravia. Okrem toho načrtla aj ďalší vážny problém. „Nemôžeme sa vyhrážať policajtovi, nech im zahynú deti. To je neprípustné. V slušnej spoločnosti je útok na deti a rodinu niečo, v každodennom správaní sa ľudia odsúdia,“ povedala Radičová. Reagovala tak na viaceré protesty, kde antivaxeri a odmietači rúšok či vládnych opatrení nadávali policajtom a vyhrážali sa im aj tým, že im zomrú deti.

Radičová adresovala politikom ostrú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

V diskusnej relácii sa dotkla aj súčasnej atmosféry v politike. Vysvetlila, že všade vo svete je bežné, ak opozícia hľadá chyby v koalícii a vláde a tie im následne zneužívajú ako jej slabosť. Avšak, vo vyspelých krajinách je normálne, ak sa vo vážnej situácii, akou je napríklad pandémia, spojí koalícia s opozíciou za dobro veci.

Kým však z prostredia koalície je vidieť masívnu kampaň za očkovanie, u opozície to je naopak. „My sme veľmi špecifická krajina, bohužiaľ. Vo vyspelých krajinách zneužívajú vážne témy vo svoj prospej len extrémisticky ladené politické subjekty. A nie strany, ktoré sú v takzvanom hlavnom prúde. U nás sa tak prezentuje napríklad Smer,“ uviedla Radičová, podľa ktorej jej predstavitelia na dennom poriadku prilievajú olej do ohňa namiesto toho, aby vášne upokojovali.

Radičová adresovala politikom ostrú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Radičová sa ku koncu vyjadril aj k aktuálnej situácii v koalícii. Poukázala na to, že aj keď sa v súčasnosti riešia viaceré potrebné reformy, koalícia na ich presadzovaní nie je jednotná. Častokrát musia napríklad zháňať hlasy pri hlasovaní o tom-ktorom zákone v parlamente. Ide napríklad o reformu zdravotníctva, súdnej mapy, či národných parkov – všetky tieto reformy narážajú na kritiku a odmietanie podpory zo strany Borisa Kollára a jeho poslancov.

Radičová adresovala politikom ostrú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

„Zodpovednosť politikov je zásadná, a takto to ďalej nemôže ísť,“ konštatovala Radičová, pričom kriticky hodnotí koaličné rozpory. "Koalícia je de facto rozbitá. Majú ústavnú väčšinu, ale rátajú hlasy na prijatie obyčajného zákona,“ dodala. K tomu, že mnohé reformy bojkotujú práve koaliční poslanci zo Sme rodina, povedala: „Jediná možnosť je schváliť ich bez Borisa Kollára.“ Na adresu strany okrem iného povedala, že si vie len ťažko predstaviť vládnutie s Borisom Kollárom. „Nie sme normálna krajina. November ‚89 sme nevyužili dostatočne. Stále potrebujeme padnúť na nos, aby sme sa spamätali“ uzavrela.

 

Viac o téme: OčkovanieExpremiérkaKoaličná krízaIveta RadičováKoronavírusProtipandemické opatreniaPolicajné zásahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu