Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zvrat v prípade odsúdeného Bašternáka! Už o pár dní sa dozvieme, či sa dostane na slobodu podstatne skôr!

Pojednávanie s odsúdeným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Zobraziť galériu (2)
Pojednávanie s odsúdeným podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

TRENČÍN - Zdá sa, že ohľadom odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka sa situácia vyvíja oveľa rýchlejšie, než by ktokoľvek čakal. Okresný súd v Trenčíne sa totiž bude už 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na jeho podmienečné prepustenie! Bašternák si odpykáva svoj trest odňatia slobody, ktorý mu potvrdili ešte v roku 2019 a bol vo výške piatich rokov.

archívne video

Hlavné pojednávanie na bratislavskom okresnom súde s Ladislavom Bašternákom (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Takéto podmienečné prepustenie odsúdeného v týchto dňoch navrhuje sám riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si odsúdený podnikateľ Bašternák vykonáva uložený trest. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Argumentujú trestným poriadkom

Najnovšie dianie okolo Bašternáka podľa Tarabusa vraj umožňuje trestný poriadok, v zmysle ktorého o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody osoby odsúdenej za zločin po výkone jeho polovice súd rozhoduje len na návrh riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva.

Na Okresnom súde (OS)
Zobraziť galériu (2)

"Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody, ak sú splnené súčasne tri zákonné podmienky. Prvá podmienka je formálna – odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon. Druhou podmienkou je, aby odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie. Súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život," tvrdí Tarabus.

Podnikateľ Ladislav Bašternák bol ešte koncom roka 2018 Okresným súdom Bratislava II uznaný vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného a súd mu vymeral trest odňatia slobody vo výške 5 rokov. Na výkon trestu nastúpil až 15. marca 2019, kedy bol rozsudok potvrdený.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu