Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké UVOĽŇOVANIE môže mať háčik: Heger upokojuje, odborníci varujú! Nové výnimky pre očkovaných

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Už od pondelka má začať prvé veľké uvoľňovanie po mesiacoch prísnych opatrení. Ani dnes však ešte nie je jasné ako presne bude prebiehať. Ministri uviedli, že Pandemická komisia má rozhodnúť zajtra. Minister školstva Branislav Gröhling naznačil, že by sa nemuseli otvoriť všetky prevádzky a služby. Už teraz je však jasné, že zaočkovaní ľudia zrejme nebudú potrebovať test.

Premiér Eduard Heger po včerajšom rokovaní vlády uviedol, že predmetné uznesenie je už v procese prípravy a nevidí problém v tom, že sa prijme až v piatok. Mnohé prevádzky však stále nevedia, ako majú postupovať. Gröhling naznačil, že sa nemusia otvoriť všetky obchody a služby. Diskutovať sa má aj o zákaze vychádzanie. Na uvoľňovanie opatrení majú rôzne názory aj odborníci. 


VIDEO Ďalší útek z vlády! Matovič nevydržal nepríjemné otázky novinárov, pozrite si tú rýchlosť!


VIDEO Heger vysvetľoval, že prijatie opatrení ide podľa COVID automatu

Premiér Heger vysvetľuje pravidlá pri uvoľňovaní opatrení: COVID automat jasne určil, čo platí (Zdroj: Topky/Maarty)

Nemusia sa otvoriť všetky obchody a služby

Úpravy v zákaze vychádzania budú vychádzať iba zo súčasne platného COVID automatu, aj preto premiér nevidí problém v tom, že finálny materiál sa prijme v piatok. "Už dnes vieme, čo od pondelka bude platiť, to sa pretaví do uznesenia, a to sa pretaví do vyhlášky," vyhlásil. Uznesenie prijmú presne podľa prijatých opatrení. Gröhling však naznačil, že by sa nemuseli otvoriť všetky obchody. Nechcel to však špecifikovať s tým, že konkrétne opatrenia má prezentovať minister zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
Zobraziť galériu (7)
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zaočkovaní druhou dávkou zrejme nebudú potrebovať test

Pandemická komisia včera rokovala pod vedením ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o aktuálnej situácii v súvislosti s COVID-19. Prehodnotenie COVID automatu a testovacej stratégie si ešte vyžaduje odbornú diskusiu, finálny materiál bude predmetom rokovania najbližšieho zasadnutia komisie.

Veľké UVOĽŇOVANIE môže mať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP)

"Testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného COVID-automatu sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaná druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo 4 týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (Astra Zeneca)," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Uvedené návrhy ešte musia prejsť rokovaním vlády a následne schválením.

Debatovať sa bude aj o zákaze vychádzania

O zmenách v zákaze vychádzania v súvislosti s avizovaným uvoľňovaním opatrení má vláda rokovať v piatok, uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Podľa premiéra Hegera však bude pokračovať tak ako doteraz, a to v súbehu s uvoľňovaním. "Nikde včera neodznelo, že budeme meniť zákaz vychádzania," uviedol. Okrem toho sa debatuje aj o zmene COVID automatu. 

Minister obrany Naď po rokovaní na vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

Lídri koaličných strán v stredu okrem pandemickej situácie riešili aj to či a ako meniť COVID automat, povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Verí, že celá koalícia nájde spoločnú dohodu. Ako uviedol, rokovania budú ešte pokračovať. "Tým, že platí COVID automat a uvoľňovanie prichádza na základe platného COVID automatu, my nemusíme mať teraz špeciálne uznesenie na vláde hneď teraz. Vieme ho mať aj v piatok (16. 4.) a on-line. Toto sa administratívne dotiahne," povedal. Detaily z rokovania nechcel prezradiť. Otázne je podľa neho, či k opatreniam ohláseným v utorok pribudnú aj ďalšie.

Uvoľňovanie nie je rýchle, no nereaguje na správny trend

Ohlásené uvoľňovanie nie je podľa analytika Ivana Bošňáka rozsiahle. "Ide presne podľa COVID automatu s výnimkou toho, že do škôl pôjdu aj ôsmaci. Stačí si prečítať automat, nikto nemusel zasadať, nikto nič oznamovať. Problémom je, že to uvoľňovanie reaguje na veličiny namerané tri týždne dozadu a nereaguje na 8 týždňový trend zlepšovania sa všetkých parametrov pandémie," povedal pre Topky analytik. 

Veľké UVOĽŇOVANIE môže mať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Teraz nás bude COVID automat hnať do uvoľňovania 3-krát do mesiaca, lebo nie je podľa analytika dobre navrhnutý. "Napriek návrhom ho EPITEAM nehodlal a nehodlá zmeniť. Sme krajina do značnej miery odovlná voči šíreniu vírusu, lebo sme značne premorení a dnes už aj očkovaní. Kazia to len nechránené skupiny obyvateľstva, z ktorých stovky prichádzajú každý týždeň do nemocníc, čo bude brániť uvoľňovaniu v nižších fázach. Postupujeme veľmi opatrne v uvoľňovaní a besne pri testovaní a pomaly pri očkovaní. Celé zle," dodal. 

Čelíme neistote, kľúčových je ďalších päť dní

Opatrnejší je matematik Richard Kollár. V relácii rádia Expres uviedol, že počas Veľkej noci nastala vyššia mobilita a na Slovensko prišli aj infikovaní ľudia zo zahraničia. "Momentálne čelíme neistote," uviedol. Nevieme však, či dodržali karanténu a či teda niekoho ďalšieho nakazili alebo nie. "Treba pozorne sledovať čísla," povedal Kollár. Ak by nastalo zmena v číslach a zvyšovanie, uvoľňovanie by kamžite zastavil. 

Dodal, že ak nastala počas Veľkej noci "búrka", ešte ju nevidíme. "Je tam oneskorenie, musíme s tým rátať," povedal Kollár. "V istom smere môžeme byť optimistickí, situácia v susedných krajinách sa okrem Ukrajiny zlepšuje," uviedol s tým, že kľúčových bude ďalších päť dní. 

Doležal chce presadiť opätovné fungovanie praktickej výučby v autoškolách

Praktická výučba a skúšky v autoškolách by mohli opätovne fungovať. Presadiť to chce minister dopravy Andrej Doležal na najbližšom zasadnutí pandemickej komisie. "Slovensko sa pripravuje na postupné uvoľňovanie opatrení a čiastočný návrat do života. Som presvedčený, že autoškoly dokážu garantovať dodržiavanie všetkých bezpečnostných nariadení a mohli by sme ich pri presne stanovených pravidlách otvoriť," zdôraznil Doležal. Práve preto sa bude podľa vlastných slov snažiť na pandemickej komisii presadiť riešenie, aby sa autoškoly mohli znova vrátiť k jazdám aj skúškam.

Veľké uvoľňovanie

Opatrenia sa majú uvoľňovať od pondelka (19. 4.). Otvoriť sa majú všetky obchody a služby pod podmienkou dodržania 15 štvorcových metrov na jednu osobu. Bude umožnený pohyb v prírode mimo okresu pod podmienkou testu. Umožnia sa aj bohoslužby, návšteva botanických záhrad, múzeí, otvoria sa knižnice, hotely a penzióny, bez reštaurácií. Bude možné športovať v exteriéri v maximálnom počte šiestich ľudí.

Veľké UVOĽŇOVANIE môže mať
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusEduard HegerUvoľňovaniePandemická komisiaCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu