Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Silvestrovskí policajti, simulant a chlapec, čo sa prechádzal: Reakcia na pomstu dezinformátorov je tu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR)

BRATISLAVA - Po nepovolených protestoch v Bratislave sa na Facebooku objavili videá a zábery, ktoré sú dodnes masívne zdieľané. Dôvod je jednoduchý. Terčom kritiky sa totiž stala polícia a počínanie jej príslušníkov na proteste. Samotní ochrancovia zákona ale upozorňujú, že netreba veriť všetkému, čo vidíte na sociálnej sieti.

"Pomsta dezinformátorov za vynikajúco zvládnutý zásah bratislavskej polície proti nepovoleným protestom alebo iba obyčajná vášeň zaujať dezinformáciami a klamstvami?" pýta sa polícia vo svojom príspevku. Ataky na adresu policajtov považujú za zbabelé. 

Videá a fotografie, ktoré ľudia zhotovili, sa ale šíria na sociálnych sieťach kozmickou rýchlosťou. Problém však nie sú samotné zábery, skôr komentáre k nim. Od reality totiž často odbočujú, no mnohí "zaručeným" informáciám veria.

Tri príbehy

Prvé video hovorí o tom, že policajti si na proteste sami hádzali petardy doslova pod vlastné nohy. "Silvestrovskí policajti" - aj takéto posmešné prezývky si vyslúžili muži zákona. Podľa objasnenia polície však policajti petardy z davu odrážali. "To, že dav hádzal na policajtov okrem petárd aj ďalšie nebezpečné predmety už konšpirátorov NEZAUJÍMALO," upozornila polícia. Že video môže byť skreslené, napokon priznal aj jeden z webov blízky kotlebovcom. 

Prečítajte si viac: VIDEO Kritika na adresu policajtov na proteste: Hádzali pred seba delobuchy?! Všetko je vraj inak

Zábery naďalej kolujú na sociálnej sieti.
Zobraziť galériu (2)
Zábery naďalej kolujú na sociálnej sieti.  (Zdroj: Polícia SR)

Druhé video malo podľa polície navodzovať dojem, že zranený policajt na proteste mal simulovať pád na zem, pretože ho vlastne nič nezasiahlo. Muž zákona ale skončil v nemocnici, keďže mu v blízkosti tváre vybuchla pyrotechnika a spôsobila mu tržnú ranu v oblasti líca. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie za útok na policajta. 

Výkon hodný prestížneho Oscara? Nie, policajt naozaj utrpel zranenie.
Zobraziť galériu (2)
Výkon hodný prestížneho Oscara? Nie, policajt naozaj utrpel zranenie.  (Zdroj: Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Keďže k tomuto skutku došlo počas krízovej situácie – a to núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR, páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov.

"Chcieť sa zviditeľniť vlastnou analýzou videa a znemožnením policajta, ktorý sa mal zraniť sám na príkaz svojich nadriadených je určite lákavé, ale nakoniec to dopadlo tak, že autor komentáru znemožnil svojim predčasným hodnotením situácie iba sám seba. Video s jeho komentárom nájdete tu," vyjadrila sa polícia s tým, že autor neskôr zverejnil aj upravený komentár.

"Bolo mi poslané na zverejnenie toto kvalitnejšie video s týmto predmetom. Čiže ak sa naozaj jednalo o predmet, ktorý spôsobil policajtovi ranu, tak nemám absolútne žiadny problém ospravedlniť sa a priať policajtovi skoré uzdravenie," kajá sa autor. No zábery sa ďalej šíria. Polícia teda poznamenala, že to, že muž vypustil klamlivý príspevok, sa už aj tak vrátiť nedá.

Prečítajte si viac: Hrozivý moment z protestu! VIDEO Explózia pyrotechniky zranila policajta, skončil v nemocnici

"Aby toho nebolo málo, šírila sa aj fotka 15-ročného chlapca, ktorý mal len prechádzať okolo protestu a mal dostať zásah gumeným projektilom," opísala polícia tretí mimoriadne zdieľaný príbeh.

Prečítajte si viac: Zranený mladík nie je žiadne neviniatko, na proteste bol! FOTO Do prípadu sa obul aj riaditeľ krajskej polície

Chlapec však nešiel len tak náhodou okolo, bol aktívnym účastníkom protestu, čo dokazujú aj zábery z neho. "Ak sa niekto nachádza na nepovolenom proteste musí rátať aj s takouto situáciou. Je potrebné dodať, že na proteste neboli zo strany polície použité gumené projektily," doplnila polícia. 

Aké posolstvo chcela vyjadriť polícia upozornením na tri príbehy? "Uvedomujeme si, že situácia nie je ľahká, a to pre nikoho. Zvyšovanie napätia v spoločnosti a porušovanie epidemiologických pravidiel nikomu nepomôže, iba celú situáciu zhorší," odznelo v príspevku s tým, že v týchto časoch je nutné držať spolu.

Viac o téme: ProtestHoaxPolícia Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu