Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

KORONAVÍRUS Bratislava zvládla situáciu vynikajúco, tvrdí Krajčí: Fitnescentrá sú rizikové

Marek Krajčí Zobraziť galériu (4)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislava zvládla doterajšiu situáciu s novým koronavírusom vynikajúco, a to najmä vďaka zodpovednému prístupu jej obyvateľov. V stredu to vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že hlavné mesto bolo pritom "vstupnou bránou" infekcie na územie Slovenska a malo najväčší počet infikovaných vzhľadom na územie.

"Bratislava sa pri nástupe pandémie takmer vyľudnila. Ľudia tu poctivo dodržiavali protiepidemické opatrenia. Hlavné mesto sa stalo lídrom v zavádzaní opatrení, ktoré mali zabrániť šíreniu infekcie medzi ľuďmi bez domova," povedal Krajčí. Šéf rezortu zdravotníctva pochválil bratislavskú samosprávu za vytvorenie karanténneho mestečka na Zlatých pieskoch pre ľudí bez domova. Aj vďaka prijatým opatreniam mesta podľa ministra neprepukla infekcia u tejto skupiny obyvateľstva.

"Bratislava veľmi kvalitne zvládla svoje zodpovednosti pri manažovaní domovov sociálnej starostlivosti. Zabránila tak importu infekcie do skupiny tých najzraniteľnejších ľudí," vyzdvihol Krajčí s tým, že hlavné mesto prijímalo opatrenia aj nad rámec toho, čo určoval štát. "Bolo to veľmi správne," poznamenal.

KORONAVÍRUS Bratislava zvládla situáciu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerstvo zdravotníctva aj preto prijalo ponuku na spoluprácu s expertmi z hlavného mesta a podporilo vznik dvoch expertných skupín, ktoré sa budú venovať zdravotno-epidemiologickým opatreniam v téme ohrozených skupín seniorov a ľudí bez domova. V skupinách majú spolupracovať experti z bratislavského magistrátu, ministerstva zdravotníctva, Úradu verejného zdravotníctva SR, ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Únie miest Slovenska a z mimovládneho sektora.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo priblížil, že vznikom pracovných skupín sa vytvorí priestor pre tvorbu expertných riešení a diskusiu o konkrétnych témach spojených s opatreniami na pomoc a ochranu seniorov a ľudí bez domova. "Pomôže nám to, aby sme boli pripravení na akúkoľvek podobnú krízu, prípadne druhú vlnu nového koronavírusu. Potrebujeme dosiahnuť dohodu, posilniť spoluprácu a nájsť funkčný nástroj pre výber vhodných budov na karanténne priestory. Sfunkčniť nadväzné procesy na karanténu pre ľudí bez domova ako je testovanie, či realizáciu preventívnej karantény pre seniorov odkázaných na sociálnu službu," spresnil Vallo. Diskutovať chce aj o testovaní zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Vytvoriť sa má podľa jeho slov akčný pán, aby bolo napríklad jasné, kde a ako zriaďovať takzvané covid zóny, či karanténne mestečká. "Chceme, aby bolo všeobecne jasné to, ako má mesto v danej situácii postupovať bez toho, aby sme museli telefonovať a pýtať sa ministerstva zdravotníctva či hlavného hygienika," podotkol primátor.

Fitnescentrá sú rizikové

Fitnescentrá sú z hľadiska pandémie nového koronavírusu veľmi rizikové miesta. V stredu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že predpokladá aj tu časom uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Najskôr je však podľa neho potrebné si počkať, ako Slovensko zvládne 4. fázu uvoľňovania opatrení prijatých pre ochorenie COVID-19. Šéf rezortu zdravotníctva však očakáva, že v ďalšej fáze dôjde k uvoľneniu opatrení v prípade kúpalísk a wellnessov v exteriéri.

Vo fitnescentrách v uzavretom priestore sa podľa ministra zhromaždia ľudia, ktorí cvičia a "hyperventilujú". "Bez ohľadu na koronakrízu, všetci tam dýchame vzduch, ktorý si vydýchame. Ide o veľmi rizikové miesta, kde je prítomný aerosól. Športovať s ochranným rúškom je extrémne náročne a bez rúška by to bolo veľmi nebezpečné,“ vysvetlil Krajčí. Podotkol však, že nikomu sa nebráni športovať v exteriéri.

Minister zdravotníctva SR Marek
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Branislav Bibel)

Minister predpokladá, že v ďalšej fáze dôjde skôr k uvoľneniu protiepidemických opatrení v prípade wellness zariadení s exteriérovými kúpaliskami. "Musí to byť ale v exteriéri. Pokiaľ sú to interiérové priestory, bude tam stále platiť to, čo aj pre fitnescentrá," spresnil. Všetko bude podľa slov ministra záležať na rozhodnutí hlavného hygienika SR a expertnej epidemiologickej skupiny. "Za mňa, čo sa týka exteriérových kúpalísk, môžem povedať, že tie uvoľnenia určite prídu," podotkol.

Husár: O otvorení fitnescentier by sa malo hovoriť 3. júna

O prípadnom otvorení fitnescentier v rámci ďalšieho uvoľňovania protiepidemiologických opatrení by sa malo hovoriť 3. júna. V stredu to uviedol štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ivan Husár. Potvrdil tak avízo, ktoré na sociálnej sieti zverejnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus. Ten priamo z utorkového (19. 5.) rokovania ústredného krízového štábu napísal, že "od 3. júna by opäť mali začať fungovať fitnescentrá".

Husár upozornil, že o otvorenie fitnescentier bojuje rezort už dlhšie. "Už keď sa otvárali vonkajšie športoviská, snažili sme sa umožniť podmienky na otvorenie posilňovní a fitnescentier, pretože sme presvedčení, že kontrola dodržiavania hygienicko-bezpečnostných podmienok je v tomto prostredí ľahko zrealizovateľná a kontrolovateľná," povedal štátny tajomník. "Nie je problém dodržať maximálny počet osôb, rozstupy i dezinfekciu náradí a strojov, nebol by podľa mňa problém ani v tom, že by boli zatvorené vo fitkách šatne a toalety," dodal.

Podľa Husára dokonca aj majitelia fitnescentier spolu s rezortom vypracovali súbor usmernení pre bezpečnú prevádzku, epidemiológovia však návrh zatiaľ neodobrili. Husár tak verí, že v nasledujúcich dňoch po analýze vývoja po ďalšej vlne uvoľnenia opatrení bude možné vyhovieť i tejto požiadavke a otvoriť ďalšie športoviská. Poznamenal v tejto súvislosti, že každý deň dostáva žiadosti športových zväzov a združení, dokonca i s vypracovanými smernicami hygienicko-bezpečnostných pravidiel. "Riešime to, predkladáme to na posúdenie epidemiológom, bojujeme za to každý deň," dodal Husár.

Viac o téme: PandémiaFitnescentráBratislavaKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu