Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne zmeny potvrdené: O pár hodín začne posledná fáza uvoľňovania

Igor Matovič Zobraziť galériu (13)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes by mal premiér Igor Matovič oznámiť ďalšie uvoľňujúce opatrenia, čomu nasvedčuje aj avizovaná tlačová konferencia o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Minister zdravotníctva cez víkend hovoril o radikálnych zmenách, ktoré by sa mali týkať nielen otvárania škôl a škôlok, o ktorých sa diskutuje niekoľko dní, ale aj zdravotníctva a ďalších oblastí.

  • na úrade vlády prebiehalo od rána stretnutie s odborníkmi a epidemiológmi, ktorí vyhodnocujú situáciu na Slovensku
  • premiér Matovič hodinu pred rokovaním vlády oznámi, ako bude prebiehať 4. fáza uvoľňovania opatrení
  • o 14:00 začína rokovanie vlády
  • čaká sa na kľúčové rozhodnutie najmä čo sa týka postupného otvárania škôl a škôlok, malo by ísť o materské škôlky, prvý stupeň základných škôl a piaty ročník a súkromné školy, nástup by však mal byť najskôr od 1. júna a na dobrovoľnej báze
  • súčasťou uvoľňovania bude 4. fáza, no zrejme nie celá

Čaká nás radikálne uvoľňovanie! KORONAVÍRUS stále nezmizol: Ekonomiku však musíme naštartovať


NAŽIVO Premiér Igor Matovič predstavuje ďalšiu fázu uvoľňovania opatrení

KORONAVÍRUS Štvrtá fáza uvoľňovania je tu! Otvoria sa školy, škôlky, obchodné centrá i kiná (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:00 Bližšie informácie zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR zrejme až v stredu. 

16:34 „Možno o dva týždne sa stane, že budeme na Slovensku žiť úplne slobodne,“ povedal Matovič. Dodal, že školy, ktoré nemajú teplú vodu, budú môcť byť otvorené.

Ak bude v triede 25 žiakov, tak budú rozdelených na dve skupiny. Gröhling tiež uviedol, že diskutujú o tom, aby prijímačky na stredné školy mohli prebiehať od 15. júna. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:21 Školská jedáleň pre deti bude otvorená. „Je tam harmonogram, ako majú byť rozdelné stoly a podobne,“ povedal minister školstva.

16:15 Odborníčka uviedla, že deti sa budú stretávať v tej istej skupine s tým istým učiteľom a nebudú sa stretávať s ostatnými. Ak by sa vyskytla v triede nákaza, budú vedieť skupinu izolovať. 

16:09 Minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že po deviatich týždňoch to mnohí učitelia zvládli veľmi dobre. „Ukázali svoju tvorivosť,“ povedal minister. V materskej škole môže byť v skupinách 15 detí, v základnej škole 20 detí. Do základných a materských škôl sa vrátime v obmedzenom režime a budú platiť prísne hygienické opatrenia. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:54 Aj naďalej platí, že v nedeľu budú obchodné prevádzky zatvorené. „Hodiny pre dôchodcov od 9-tej do 11-ej sa zatiaľ nezmení,“ povedal Matovič.

15:48 „Nikto nepredpokladá, že hromadné podujatia s viac ako tisíc osobami sa budú tento rok konať,“ povedal Matovič s tým, že o tom bola na konzíliu veľmi plodná debata. 

15:46 V obchodoch, prevádzkach a obchodných centrách platí obmedzenie 15m2 na jedného človek, dvojmetrové odstupy a všetky ďalšie opatrenia. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:42 Ak ktokoľvek odíde do ôsmich krajín, a to Poľsko, Česko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko, a vráti sa do 24 hodín, nebude mať podmienku ani na test, ani na karanténu.

15:41 „Otvorené budú všetky vonkajšie športoviská bez šatní a obecenstva. Budú tak umožnené akékoľvek športy, ktoré sa vykonávajú vonku,“ povedal Matovič.

15:40 „Situácia nikdy nebude rovnaká, ako pred koronavírusom,“ povedala epidemiologička Štefkovičová. 

15:39 Rúška v interiéri musíme nosiť aj naďalej, v exteriéri bude nosenie rúška dobrovoľné, ak je medzi ľuďmi vzdialenosť viac ako päť metrov. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:37 Od stredy bude možné stravovať sa aj vo vnútorných priestoroch reštauračných zariadení. 

15:35 Od 1. júna sa otvárajú materské škôlky a prvý stupeň základných škôl plus piaty ročník. 

15:33 Od stredy sa otvárajú aj obchodné centrá okrem detských kútikov so všetkými hygienickými opatreniami. 

15:33 Od stredy sa otvárajú kiná, divadlá a iné hromadné podujatia s maximálnym počtom do 100 ľudí. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:32 Menia sa aj niektoré opatrenia v druhej a tretej fáze. 

15:30 „Od stredy začína 4. fáza uvoľňovania opatrení, dosť radikálneho,“ povedal na úvod Matovič s tým, že si to v rámci nízkeho nárastu počtu infikovaných môžeme dovoliť. 

15:28 Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení sa začne v stredu 20. mája. 

15:00 Pozrite si celú tlačovku ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. 

KORONAVÍRUS Zdravotníctvo začína opäť fungovať naplno, informoval šéf rezortu Krajčí (Zdroj: Topky/Maarty)

14:55 O otvorení hraníc budem hovoriť so šéfmi diplomacie Rakúska a ČR

O postupe uvoľňovania režimu na spoločných hraniciach SR s Rakúskou a Českou republikou bude v utorok hovoriť minister zahraničných vecí Ivan Korčok so šéfmi diplomacie oboch susedných krajín prostredníctvom videokonferencie. Na otázku, či sa ministerstvo zahraničných vecí zaoberá aj možnosťou uvoľniť režim na hraniciach s Maďarskom na základe iniciatívy obyvateľov južného Slovenska, Korčok odpovedal, že v súčasnosti sa priorita sústreďuje na Rakúsko a Česko.

Ivan Korčok 20. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:40 Vyjadrenie ministra práce Milana Krajniaka. „Kde to vieme urobiť, vyplácame maximum toho, čo môžeme,“ uviedol. 

Milan Krajniak 20. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:35 Zatiaľ nie je jasné, kedy bude zrušený núdzový stav pre zdravotníctvo.

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:09 Ruší sa 14-dňová karanténa pred plánovaným výkonom. Test na koronavírus sa bude vykonávať pred plánovanou operáciou len u rizikových pacientov.

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:08 Marek Krajčí oznamuje uvoľňovanie v oblasti zdravotníctva. „Situácia je z epidemiologického hľadiska je výborná,“ uviedol Krajčí. „Toto ochorenie sa nám podarilo na území Slovenskej republiky eliminovať na minimum. Je malá šanca, že sa niekto nakazí. Všetci infikovaní sú v karanténe,“ uviedol Krajčí s tým, že by sa občania nemali nakaziť koronavírusom v bežnom živote. 

13:50 Vyjadenie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. 

Ján Mičovský 20. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

13:28 Talčovka premiéra a ministrov sa presúva na 15:00. Rokovanie vlády začína o 14:00.

13:10 Tlačovka by sa mala začať o malú chvíľu.

12:30 Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení

Premiér Igor Matovič bude dnes o jednej informovať o ďalšej fáze uvoľňovania spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, ministrom školstva Branislavom Gröhlingom a členmi konzília odborníkov.

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

12:14 Ľudia sa dožadujú smart karantény

Od dnešného rána sa na hraniciach SR množia prípady dožadovania sa zo strany občanov tzv. smart karantény, uviedol úrad vlády s tým, že karanténa je zatiaľ len v internom testovaní. „K uvedenej situácii Úrad vlády SR informuje, že smart karanténa bude spustená až po ukončení interného testovania. Do interného testovania verejnosť nie je zapojená. Podmienkou celoplošného spustenia smart karantény je úspešné ukončenie interného testovania. Pred celoplošným spustením smart karantény budeme verejnosť informovať na tlačovej konferencii,“ uviedol úrad v stanovisku. 

11:30 Na Slovensku bude tzv. smart karanténa

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o inteligentnej karanténe. Šéf rezortu zdravotníctva cez víkend uviedol, že dnes chcú začať s testovaním aplikácie, ktorá by monitorovala ľudí v domácej alebo tzv. smart karanténe. Krajčí si nemyslí, že je to domáca karanténa bude obmedzovať slobodu, práve naopak, dá ľuďom možnosť výberu. 

11:00 Od rána na úrade vlády zasadali odborníci a epidemiológovia, ktorí rozhodujú o tom, ako prebehne ďalšia fáza uvoľňovania opatrení. 

KORONAVÍRUS Kľúčový deň! Radikálne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Čaká nás radikálne uvoľňovanie

O radikálnom uvoľňovaní hovoril minister zdravotníctva už cez víkend. V reakcii na nízky nárast počtu nakazených to prostredníctvom statusu na sociálnej sieti uviedol cez víkend aj premiér Igor Matovič. „Myslím si, že v pondelok budú oznámené naozaj radikálne uvoľňovacie opatrenia. Epidemiologická situácia je veľmi dobrá,“ uviedol Krajčí v diskusnej relácii. Zdravotníctvo sa podľa neho takisto čoskoro vráti takmer do pôvodných koľají. 

„Vyzerá to veľmi nádejne na ďalšie výraznejšie uvoľnenie obmedzení u nás na Slovensku, ale zatiaľ naďalej ostražitý a opatrný prístup k ochrannému valu na hraniciach,“ uviedol cez víkend premiér Matovič na sociálnej sieti. Očakáva sa, že sa otvoria školy aj škôlky, ale aj ďalšie uvoľnenie v oblasti zdravotníctva. 

Viac o téme: OpatreniaIgor MatovičKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu