Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje: Pellegrini kritizoval premiéra, Cigániková program nepodporí

V parlamente sa kvôli programovému vyhláseniu vlády strhla veľká diskusia. Zobraziť galériu (6)
V parlamente sa kvôli programovému vyhláseniu vlády strhla veľká diskusia. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Parlament už od včerajšieho dňa rokuje na 6. schôdzi národnej rady. Na stole je dôležitý dokument nového kabinetu - programové vyhlásenie vlády (PVV). Kým opoziční poslanci podľa očakávania kritizujú jeho obsah, prekvapenie sa koná aj v klube SaS. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková PVV podľa vlastných slov nepodporí. Nemenej silnú kritiku mal v prejave aj expremiér Peter Pellegrini.


NAŽIVO Rokovanie parlamentu


  • parlament rokuje o programovom vyhlásení vlády (PVV)
  • predsedníčka zdravotníckeho rezortu Jana Cigániková z vládnej SaS dokument nepodporí
  • bývalý premiér Peter Pellegrini si nemyslí že PVV reflektuje aktuálnu situáciu ohľadom koronavírusu
  • na Pellegriniho prejav sa s faktickou poznámkou prihlásilo až 28 poslancov
  • v rozprave o PVV je prihlásených 17 poslancov, z nich vystúpilo už včera 6
  • poslanci by mali voliť aj troch členov Súdnej rady, popoludní zas predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania strán
  • voliť by sa mal aj predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, o túto pozíciu mal záujem už viackrát Marian Kotleba z ĽSNS

ONLINE

Tento online sa končí, ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

19:17 Podpredseda NR SR Juraj Šeliga prerušil dnešnú schôdzu a pokračovať bude zajtra.

19:16 Ladislav Orosz sa stal predsedom pre Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

19:14 Poslanci Národnej rady (NR) SR ani vo štvrtok nezvolili predsedu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Na pozíciu kandidoval Radovan Sloboda (SaS) a opakovane aj Marian Kotleba (ĽSNS). Ani jeden z nich nezískal v tajnej voľbe potrebnú nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Voľba sa bude opakovať.

18:45 Dnes sa podľa podpredsedu NR SR Juraja Šeligu ešte oficiálne oznámia výsledky hlasovania, no rozprava už nebude pokračovať. Schôdza pokračuje zajtra o deviatej

18:40 Poslanci v parlamente schválili troch nových členov súdnej rady. Andrej Majerník dostal 93, Ján Mazák o 92 a Alena Svetlovská dostala 83 hlasov.

17:22 Je všeobecný súhlas na to, aby sa zajtra rokovalo do 14:00. Parlament teraz pristúpi k hlasovaniu o členoch súdnej rady.

17:01 Slovensko potrebuje celospoločenský konsenzus v pohľade na zahraničnú politiku. Vyhlásil to v pléne opozičný poslanec Peter Kmec zo Smeru. Nie je mu však jasná politika vládnych hnutí OĽaNO či Sme rodina v tejto oblasti. Kmec na to poukázal v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Pripomenul, že premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ešte nepočul formulovať predstavu o zahraničnej politike Slovenska. (tasr)

16:15 Poslanci za koaličné OĽaNO podporia vo voľbe Alenu Svetlovskú za členku Súdnej rady SR. Povedal to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Poslanci za SaS sa o podpore budú radiť pred voľbou, skonštatovala šéfka ich klubu Anna Zemanová. Postoj klubu Za ľudí ešte nie je známy. (tasr)

15:21 "Verím, že nastavenie novej vládnej garnitúry je také, že korupciu považuje za zlo, ktoré treba vykoreniť," zdôraznil Ondrej Dostál s tým, že boj proti korupcii sa tiahne celým programovým vyhlásením vlády. (tasr)

15:16 Programové vyhlásenie vlády neobsahuje v oblasti školstva žiaden finančný záväzok, nie sú v ňom ani formulácie, ktoré by v školstve niečo sľúbili a garantovali. Počas štvrtkovej diskusie k vládnemu programu to v pléne vyhlásil člen školského parlamentného výboru Ľubomír Petrák zo Smeru. (tasr)

14:02 Prestávka sa skončila. Rečniť bude Ľubomír Petrák za ním Ondrej Dostál.

12:09 Začne sa vypočutie kandidátov do súdnej rady. Medzi nimi bude aj Alena Svetlovská, ktorú navrhol poslanecký klub Sme rodina.

12:00 V parlamente sa začala obedná prestávka, ktorá potrvá až do 14:00

11:35 Opozičný Smer-SD avizuje o 14:00 tlačovú konferenciu po skončení zasadnutia mimoriadného výboru NR SR pre sociálne veci. Ten zasadne o 12:30 a venovať sa bude situácii v dome sociálnych služieb v Pezinku, kde vzniklo ďalšie ohnisko infekcie koronavírusu.

10:44 Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini mal menšiu rozrtžku s poslancom OĽaNO Jožom Pročkom. "Tak ste boli možno naučení v televízii, že si tu budete vytvárať tento obraz. Toto je schôdza, ktorú vediem a ja zodpovedám za to, ako to tu bude vyzerať. Tak buďte tam ticho," povedal vykrikujúcemu Pročkovi bývalý premiér Pellegrini po faktickej poznámke Mareka Kotlebu z ĽSNS.

10:00 Parlament má pred sebou pravdepodobne ešte dlhú rozpravu k PVV. Pri rečníckom pultíku je Marian Kotleba, ktorý opäť koronavírus nazval "projektom" a pritom si stiahol rúško, za čo bol skritizovaný ostatnými poslancami.

09:25 Pokračuje rokovanie k bodu o PVV. V rozprave pokračujú ďalší rečníci. Začína Jana Žitňanská zo Za ľudí.

09:11 Parlament pristúpil k rokovaniu o voľbe predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. Strana SaS nominuje Radovana Slobodu. Sloboda pripomína, že podobne ako to bolo v prípade Ondreja Dostála, ide v tomto prípade len o "rozchodenie" výboru, keďže ĽSNS doteraz nevybrala iného kandidáta ako Mariana Kotlebu.

09:04 Národná rada začína rokovanie k voľbe členov Súdnej rady. V rozprave vystúpil len poslanec Boris Susko za Smer-SD. Ten kritizoval, že v PVV sa hovorí o tom, že nominanti na členov súdnej rady nemajú byť sudcovia.

Susko kritizoval, že z troch kandidátov na členov súdnej rady sú dvaja sudcovia, z toho jeden bývalý. Kandidát Ján Mazák nie je vedený ako sudca, reagoval člen ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik. Predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že jeho kandidátka Alena Svetlovská síce je sudkyňa Najvyššieho súdu SR, ale spĺňa predpoklady byť členkou súdnej rady. "Naša strana súhlasila s tým, že do budúcna to nebudú sudcovia, tak sme sa dohodli na koaličnej rade, ale dnes som si ešte vyhradil, že môžem dať sudcu," doplnil. Okrem Mazáka a Svetlovskej je kandidátom za člena súdnej rady, advokát Andrej Majerník.

09:00 Schôdza bola otvorená.

Pellegrini vládny dokument zvozil

Programové vyhlásenie vlády (PVV) nereflektuje na aktuálnu krízovú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a nestavia si ciele do budúcna. Skonštatoval to expremiér Peter Pellegrini počas diskusie v pléne. Premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vyzval, aby PVV doplnil a predstavil stratégiu. Zároveň ho kritizoval pre jeho verejné vystúpenia a skonštatoval, že nie je schopný konštruktívneho dialógu.

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Pellegrini tvrdí, že Matovič namiesto upokojovania verejnosti rozoštváva. "Tak ako bolo celé jeho pôsobenie v opozícii postavené výlučne na konfrontácii, tak v ňom pokračuje aj z úradu vlády. Nepriateľ je každý, kto prejaví vlastný názor, koaliční partneri, opozícia, mimovládne organizácie i novinári. Na všetkých už stihol povylievať špinu, pretože nepochopil svoju novú životnú a politickú situáciu," uviedol Pellegrini s tým, že nevidí nádej na jeho zmenu.

Vyzval ho k doplneniu PVV o najdôležitejšie výzvy súčasnosti. "Ak to nespravíte, váš program si nezaslúži hlbšiu diskusiu," povedal. Poukázal na to, že opatrenia v PVV sú mimo dostupných zdrojov a spochybnil ambíciu vlády na vyrovnaný rozpočet. Upozornil na policajný štát a udavačstvo za odmenu, k čomu podľa neho môžu opatrenia z PVV viesť. Dokumentu vyčíta, že v ňom chýbajú širšie sociálne opatrenia a vyhliadky do budúcna, napríklad rekcia na starnutie obyvateľstva či digitalizáciu. Vyčíta vláde, že si nestanovila dlhodobé ciele, na ktoré by sa dalo nadviazať.

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)


Pellegrini chce doplniť uznesenie k programovému vyhláseniu: Vláda má predložiť stratégiu


Kritizoval "prebujnenosť štátneho aparátu". Pripomenul vyjadrenia súčasnej koalície k vytvoreniu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. "Ak ÚPVII je Pelleho trafika, vy z toho idete spraviť Remišovej podnik, pretože to idete zmeniť na ministerstvo. Ak vám je taký zbytočný, ako ste hovorili pred štyrmi rokmi, mali ste ho zrušiť," podotkol.

Cigániková PVV nepodporí, Krajčí vraj nedodržal kompromis

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková od liberálov nemôže súhlasiť s takým PVV, ktoré obsahuje systém unitárnych zdravotných poisťovní. Pred novinármi povedala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí jej prisľúbil kompromis, že táto časť bude z dokumentu vyňatá, čo sa napokon nestalo. Vládny program preto pri hlasovaní v parlamente nepodporí.

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Ja som jasne komunikovala, že systém, ktorý ruší pluralitu zdravotných poisťovní je pre mňa absolútne za čiarou, a že nebudem súhlasiť s takým PVV, ktoré by toto obsahovalo," povedala v stredu novinárom Cigániková. Dodala, že po rozsiahlej diskusii dosiahli kompromis, že systém unitárnych poisťovní v dokumente nebude, čo sa napokon nestalo. "Akceptujem to, ale nemajú odo mňa čakať, že to podporím," dodala s tým, že svoje rozhodnutie neplánuje meniť.

"Som za to, aby bola pluralita zdravotných poisťovňami, to znamená konkurencia medzi nimi, ktoré by sa mali o poistencov biť lepšími službami," priblížila Cigániková s tým, že v dôsledku unitárneho systému môže dôjsť k plytvaniu financií, pod čo sa nedokáže podpísať. Podotkla, že vládu plne podporuje, no dokument nepodporí.

Liberáli sú z jej konania prekvapení

Cigániková ešte v utorok uviedla, že na výbore nepodporila odporúčanie schváliť PVV. Pre .týždeň dokonca zdôraznila, že za PVV nebude ani hlasovať. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že zvyšných 12 poslancov za SaS jednoznačne podporí programové vyhlásenie vlády. Postoj Cigánikovej ju mrzí.

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)


Sulík Cigánikovej postoj rešpektuje: Uprednostní svoje ústavné právo pred disciplínou


Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na rozhodnutie Cigánikovej skonštatoval, že drží palce predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, aby si stranu, ako aj poslanecký klub, skonsolidoval čím skôr. "Štát posilní nárok pacienta voči zdravotným poisťovniam (ZP). Preto z môjho pohľadu bolo veľmi dôležité, aby sa za toto politické vyhlásenie, v prípade, že by ZP nechceli rešpektovať túto regulačnú právomoc štátu, do programového vyhlásenia dostalo. Teda, aby sa tam dostalo, že v prípade, že ZP nebudú napríklad podnikať na našom trhu, tak zvážiť prechod alebo správu verejného zdravotného poistenia pod unitárny systém," uviedol v reakcii šéf rezortu zdravotníctva Krajčí s tým, že takémuto kroku by určite musela predchádzať analýza. Podľa jeho slov sa na tom dohodli koaliční lídri.

KORONAVÍRUS Parlament opäť rokuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu