Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOĽBY 2020 Novú vládu čaká ťažká úloha: Obnova dôvery ľudí v justíciu, tvrdí emeritná sudkyňa

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Obnovenie dôvery verejnosti v justíciu bude najväčšou úlohou pre novú vládu po parlamentných voľbách. Uviedla emeritná to sudkyňa z iniciatívy Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. Okrem iného sudkyňa spomenula aj ďalšie výzvy pre politikov, ale aj pre samotný sudcovský stav. Očistou justície musia prejsť podľa nej aj súdy, vrátane ich predsedov či podpredsedov. Dôveru v súdnictvo značne naštrbila medializovaná komunikácia Mariana K. cez aplikáciu Threema. Obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka si totiž písal s viacerými sudcami a sudkyňami. Prípady preveruje aj Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá zriadila špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla.

„Najdôležitejšou úlohou nielen pre vládu, ale aj samotných sudcov, bude v nasledovnom období obnoviť dôveru verejnosti v súdnu moc. Podľa výsledkov posledného Eurobarometra je dôvera občanov v justíciu na historicky najnižšom minime. Súdom neverí až 72 percent občanov. Z hľadiska legislatívy bude treba nájsť účinné nástroje, ktoré umožnia naštartovať proces očisty tak, aby neboli súdy znefunkčnené a nebola ohrozená nezávislosť sudcov. V procese očisty sú kľúčové pozície predsedov a podpredsedov jednotlivých súdov, ktorí zásadným spôsobom ovplyvňujú chod súdov a prácu sudcov. Očista je možná len vtedy, ak na týchto pozíciách budú sudcovia, ktorí majú odbornú aj morálnu integritu a nie sú žiadnym spôsobom spochybniteľní z ich prepojenia na mafiánske prostredie alebo na oligarchov, respektíve sa nepodieľali na riadení tých súdov, ktorých sa tieto podozrenia priamo týkajú,“ uviedla Javorčíková.

Rovnaké úlohy platia podľa Javorčíkovej aj pre členov Súdnej rady SR, ktorá je najvyšším samosprávnym orgánom justície. „Tieto kritériá sa rovnako vzťahujú aj na členov Súdnej rady SR, členov výberových komisií na voľné miesta sudcov a ich funkčný postup, a členov disciplinárnych senátov. V tejto súvislosti je potrebné poukázať na posledné výberové konania na voľné miesta predsedov súdov, ktoré vyvolávajú dôvodné pochybnosti o ich objektivite. Napriek tomu napríklad na Okresnom súde Nitra alebo na Okresnom súde Bratislava III minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) vymenoval na tieto pozície vybraných kandidátov. Nenasvedčuje to naliehavej spoločenskej požiadavke zásadne zmeniť pomery v justícii,“ dodala.

Funkčné obdobie sa končí viacerým predsedom súdov. Rezort spravodlivosti spustil na tieto posty výberové konania, celkovo sa obmení až 17 predsedov. Okrem personálnych otázok emeritná sudkyňa pripomína, že je potrebná aj špecializácia súdov či zrýchlenie prístupu občanov k spravodlivosti. “Vyžaduje to rovnomerné zaťaženie všetkých súdov na Slovensku, jednak počtom prideľovaných vecí a jednak rozdelenie sudcov medzi súdy tak, aby sa odstránili rozdiely medzi chronicky preťažovanými súdmi a súdmi, ktoré sú schopné vybavovať pridelené veci bez prieťahov. Nevyhnutná je užšia špecializácia sudcov na jednotlivé právne oblasti, pretože súčasný právny systém je veľmi rôznorodý a zložitý. Pre efektívny súdny proces je nevyhnutný aj kvalitný administratívny servis sudcov,“ doplnila Javorčíková. Na záver dodala, že to závisí aj od dostatočného počtu súdnych úradníkov, ktorí budú patrične ohodnotení.

Viac o téme: JustíciaVoľby 2020Katarína JavorčíkováParlamentné voľby 2020Emeritná sudkyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu