Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hedviga tvrdí, že sa porušujú jej práva

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová dnes opäť tvrdila, že na Slovensku sa porušujú jej ľudské práva.

Malinová, ktorú polícia stíha pre podozrenie, že si vymyslela vlaňajšie napadnutie, to povedala na stretnutí pri príležitosti Dňa ľudských práv. Údajný útok na vysokoškoláčku aj po takmer roku a pol vzbudzuje pozornosť i za hranicami Slovenska a komplikuje slovensko-maďarské vzťahy.

"Uvedomujem si, že na Slovensku nie som jediná, na ktorej sa porušujú ľudské práva. A preto je dôležité, aby sa o tom hovorilo," povedala Malinová. Dodala, že svoju budúcnosť si predstavuje na Slovensku a bude sa snažiť očistiť si svoje meno.

Študentka tento rok pred Ústavným súdom neuspela so svojou sťažnosťou na postup polície a prokuratúry, ktoré podľa nej porušili jej ľudské práva. Pre údajné neľudské a ponižujúce zaobchádzanie slovenských vyšetrovacích orgánov sa nedávno obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Malinová tvrdila, že ju vlani v Nitre prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Polícia však vyšetrovanie zastavila a naopak obvinila študentku z krivej prísahy a výpovede. Prípadom sa začal v septembri zaoberať nový vyšetrovací tím, ktorý zriadil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ten predtým priznal, že polícia aj prokuratúra v prípade pochybili.

Vysokoškoláčka dnes tiež podporila vyhlásenie ku Dňu ľudských práv, ktorého signatári obviňujú vládu Roberta Fica z porušovania ľudských práv. Vo vyhlásení sa napríklad spomína návrh kontroverzného zákona o jednorazových opatreniach, ktoré majú urýchliť výstavbu diaľnic, zásah polície proti kazašskej novinárke či údajné pokusy obmedziť tlačovým zákonom slobodu prejavu. Na akcii vystúpili s príhovormi napríklad právnik Ernest Valko, spisovatelia Daniel Hevier a Tomáš Janovic, novinárka Ľuba Lesná či vydavateľ László Szigeti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu