Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Generálnej prokuratúre vypovedal údajný útočník na Hedvigu M.

Róbert B. vypovedal na GP už koncom októbra. Polícia v minulosti tvrdila, že tohto muža preverovala a mal
Róbert B. vypovedal na GP už koncom októbra. Polícia v minulosti tvrdila, že tohto muža preverovala a mal "nepriestrelné alibi". (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Na Generálnej prokuratúre dnes opäť vypovedal údajný útočník, ktorý mal vlani v lete napadnúť študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú.

Malinovej advokát Roman Kvasnica naznačil, že počas výsluchu prokurátor preveroval napríklad sympatie mladíka k extrémistickým skupinám. Kvasnica tiež opäť spochybnil niektoré kroky polície a prokuratúry pri vyšetrovaní.

Údajný útok na vysokoškoláčku aj po vyše roku komplikuje slovensko-maďarské vzťahy. Študentku polícia navyše tento rok v máji obvinila, že si napadnutie vymyslela a začala ju stíhať za krivú výpoveď. Neskôr sa však na verejnosti prihlásil muž, ktorý označil za podozrivého z útoku práve dnes vypočúvaného mladíka.

"Pozornosť pri tomto výsluchu bola sústredná zo strany pána prokurátora na jeho príslušnosť k nejakým hnutiam. Zároveň bol vyzvaný, aby napísal niekoľko strán vlastnou rukou a predpokladám, že sa vykoná znalecké dokazovanie," povedal Kvasnica. Mladík sa po skončení výsluchu pre médiá nevyjadril, informácie neposkytla ani prokuratúra.

Mladík spolu s komplicmi tiež čelí obvineniu za nedávny útok na skupinu ľudí pred nitrianskym Starým divadlom. Podľa médií sa tiež podobá na jeden z identikitov, ktorý zverejnila polícia na základe opisu Malinovej krátko po údajnom útoku.

Prípadom Malinovej sa začal v septembri zaoberať nový vyšetrovací tím, ktorý zriadil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Kvasnica dnes tvrdil, že nitriansky vyšetrovateľ doteraz odmietol predložiť na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby na študentku, aj na základe ktorého sa podľa neho začalo jej stíhanie. Naznačil tiež, že od úradov dostal v utorok pravdepodobne neúplnú kópiu obrazových a zvukových záznamov z výsluchu Malinovej zo septembra minulého roka. Záznam má podľa obhajcu iba 2,5 hodiny, pričom by vraj mal mať takmer šesť hodín.

Malinová tvrdila, že ju vlani v Nitre prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Polícia však vyšetrovanie prípadu zastavila a naopak obvinila študentku. Trnka nedávno pripustil, že polícia aj prokuratúra v prípade pochybili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu