Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Trenčan pokoril výšku Everestu na bicykli: Nemohol spať ani stáť, trať dokončili len štyria

Everesting Zobraziť galériu (3)
Everesting (Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa)

KÁLNICA – Víťaz druhého ročníka netradičného podujatia Everesting 2019 Stanislav Chorvát z Trenčína absolvoval na bicykli pri bikeparku Kálnica (okres Nové Mesto nad Váhom) za 17 hodín a 35 minút trať dlhú takmer 250 kilometrov s celkovým prevýšením viac ako 8848 metrov.

Organizátor podujatia Radoslav Tilandy vysvetlil, že účastníci Everestingu zdolávajú jeden kopec toľkokrát, kým nepokoria výšku Mt. Everestu. "Kopec má 1,9 kilometra a prevýšenie 138 metrov. Pokiaľ sa niekto chcel stať mister Everester, musel ho vystúpať 64-krát. Začalo nás 21 a trať dokončili štyria. Everesting sa verifikuje záznamom, podľa ktorého je zrejmé, že sa nespí a stáť sa môže maximálne päť minút," uviedol Tilandy.

Everesting
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa)

"Bolo to ťažké. Už po prvých piatich hodinách som si myslel, že sa na to vykašlem. Ale rozkúskoval som si to, nepozeral veľmi na čísla a išiel som. Tu človek môže mať natrénované koľko chce, ale je to o hlave. Také prevýšenie som ešte nikdy nemal. Veľmi som tomu neveril, ale nejako sme to dali," povedal po príchode do cieľa Chorvát.

Everesting
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa)

Na Slovensku je podľa organizátora podujatia len 13 everesterov. "Účastníci pretekov musia poslať podklady a potom sa dostanú do elitnej skupiny everesterov. Minulý rok sme mali len troch everesterov, plus jedného bežca. Tento rok si extrémny bežec Tomáš Podpera fúkol dva 'maratóniky' hore kopcom a išiel domov spať," dodal Tilandy.

Viac o téme: BicykelStanislav ChorvátEverestingKálnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu