Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Karty s PIN sa dajú zneužiť

Platenie platobnou kartou na PIN od jednej zo slovenských bánk v Rakúsku je bezproblémové. Zobraziť galériu (2)
Platenie platobnou kartou na PIN od jednej zo slovenských bánk v Rakúsku je bezproblémové.

BRATISLAVA/PARNDORF - Platobné karty, ktoré denne využívame, nie sú až také bezpečné, ako tvrdia slovenské banky. O svoje peniaze totiž môžete prísť aj vtedy, ak vám niekto kartu ukradne a nevie k nej PIN.

Svedčí o tom množstvo ohlasov, ktoré prišli do redakcie Nového Času po tom, ako sme otvorili tému zneužívania bankových kariet. Mnohým ľuďom nie vlastnou vinou z účtu zmizlo niekoľko desiatok tisíc korún.

Redaktori Nového Času včera urobili pokus. S úplne cudzou platobnou kartou a bez toho, aby vedeli jej PIN, nakúpili v obchodnom stredisku v rakúskom Parndorfe. Predavačka od nás chcela len podpísať pokladničný blok, pričom pravosť podpisu vôbec nekontrolovala. Bez PIN-u môžete platiť aj na niektorých slovenských čerpacích staniciach. „Vyžiadanie PIN-u je závislé aj od platobného terminálu - či umožňuje zadanie PIN,“ vysvetľuje Michal Fúrik z Dexia banky.

Stretnúť sa s tým možno najmä v Česku a Rakúsku a ako majiteľ karty by ste mali platbu potvrdiť podpisom. „Nie vždy je to však možné, závisí to od nastavenia autorizácie. V našom portfóliu kariet však máme aj karty, ktoré sa nedajú autorizovať žiadnym iným spôsobom iba PIN-om,“ povedala Marta Krajcerová z ČSOB. Banky odporúčajú, aby majiteľ odcudzenie karty ihneď nahlásil a kartu tak zablokoval.

Karty s PIN sa
Zobraziť galériu (2)
Naši čitatelia však majú skúsenosti, že im peniaze cez platobnú kartu, na ktorej musíte zadať PIN, vybral niekto priamo z bankomatu. „Nie je to možné. Vždy je za tým schované nejaké pochybenie zo strany majiteľa karty. Napríklad PIN na papieriku v peňaženke alebo mobile, nevšímavosť k vonkajším faktorom, ako sú napríklad obšmietajúci sa náhodní okoloidúci,“ hovorí Alena Walterová z VÚB. Potvrdili to aj ďalšie slovenské banky. V prípade, že vám peniaze z účtu niekto cudzí vyberie, a vy to zistíte na výpise z účtu, môžete to reklamovať.

„Každú reklamáciu posudzujeme individuálne. Zabezpečenie ochrany držiteľov kariet je pre nás dôležité. Monitorovací systém sleduje pohyby na účtoch a po zachytení neobvyklých transakcií klientov telefonicky kontaktujeme,“ hovorí Peter Šmíd zo Slovenskej sporiteľne. Výhodou je mať kartu poistenú. Toto poistenie sa vzťahuje na všetky neoprávnené transakcie uskutočnené 24 hodín pred nahlásením. Ak poistenie nemáte, banky preberajú zodpovednosť až od momentu nahlásenia krádeže či straty.

O tom, ktoré karty sú bezpečné a ako klienti bánk prišli o svoje peniaze, čítajte v zajtrajšom Novom Čase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu